Fordulat: menekülnek az iszlamisták

Fordulat: menekülnek az iszlamisták

A nemzetközi koalíció légicsapásainak hatására elkezdtek visszavonulni az iraki fővárostól északra található Szalaheddin tartományból az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet harcosai – jelentette hétfőn egy független iraki hírportál helyi forrásokra hivatkozva. Közben a törökök is elkezdték átengedni a határon a kurd harcosokat.

Az asz-Szumaria News tájékoztatása szerint a szélsőséges szunnita csoport többtucatnyi fegyverese hagyta hátra a Tikrit körüli területeket és indult el északi irányba, Ninive tartomány felé. A Bagdadtól körülbelül 160 kilométerre északra található Tikritet az utóbbi napokban hevesen támadták a Washington vezette terrorellenes nemzetközi koalíció harci gépei.

Súlyos veszteségek

Az iraki hadsereg ugyanakkor csak lassan veszi vissza az ellenőrzést a régióban az IÁ által hátrahagyott pokolgépes csapdák, aknák miatt.

Az al-Mada hírportál Szalaheddin tartomány rendőrkapitányát idézve arról számolt be, hogy vasárnap az IÁ 40 harcosa vesztette életét és 18 járműve vált használhatatlanná a térségben vasárnap kitört összecsapásokban. A dzsihadista szervezet fegyveresei június közepén Moszul bevétele után Tikriten át kezdtek Bagdad felé előrenyomulni.

Hírdetés

Fegyvert a kurdoknak

Törökország lépéseket tett annak érdekében, hogy az iraki kurd fegyveresek török területen keresztül eljuthassanak az Iszlám Állam terrorszervezet által ostromolt szíriai kurd városhoz, Kobanihoz – jelentette be hétfőn Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter. Az Egyesült Államok pedig fegyvereket, muníciót és a sebesültek ellátásához szükséges anyagokat dobott le az IÁ által ostromolt szíriai Kobanit védő kurdoknak.

Ezt a lépést John Kerry amerikai külügyminiszter úgy indokolta, hogy „jelenlegi vészhelyzetben felelőtlen és erkölcsileg nehezen igazolható lenne egy ezzel ellentétes álláspont”. Az amerikai külügyminiszter, aki Joko Widodo indonéziai elnök beiktatása alkalmából látogatott Jakartába, újságíróknak elmondta: Washington megérti, hogy Törökországot aggasztja az Ankarával szemben álló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű lázadószervezettel kapcsolatban álló szíriai kurdok ellátása. Kerry szerint ugyanakkor az IÁ által fenyegetett észak-szíriai városban uralkodó kritikus helyzetben a kurdoknak mindenképp szükségük van az utánpótlásra. A miniszter hangsúlyozta, hogy az amerikai légierő csak ideiglenesen támogatja a kurdokat.

Robbantások országszerte

Legalább negyvenhárom ember életét oltották ki pokolgépes merényletek hétfőn egy síiták lakta iraki városban és a főváros, Bagdad egy síita negyedében – közölték iraki biztonsági források.

A legtöbb halálos áldozattal járó robbantást egy síita mecset ellen hajtották végre Bagdadban. A hívek éppen távoztak a délutáni imáról, amikor az elkövetők működésbe hozták a pokolgépet. A detonáció következtében tizenhét ember életét vesztette. A gyanú szerint az IÁ áll a merényletek mögött.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »