Fordulat a migránskérdés európai kezelésében?

A migrációs válságról egyeztetnek ma az Európai Unió és Törökország vezetői Brüsszelben. A rendkívüli csúcstalálkozón megvitatják az akciótervet.

Az akciótervben az szerepel, hogy az ankarai kormány vállalja, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt bevándorlókat. Törökország tavaly november végén ígérte meg, hogy segít az Európába irányuló migránsáradat megfékezésében, cserében az Európai Unió hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az uniós tagjelölt Törökország integrációját. Optimistán állnak az európai vezetők a hétfői rendkívüli migrációs csúcshoz – mondta Baraczka Eszter az M1 műsorában.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta, a migrációs válság kezdete óta most először látja európai konszenzus jeleit, de ilyen nyilatkozatokat már korábban is lehetett hallani. Hogy valójában miben sikerült megegyezni, az majd csak ma derül ki, mondta el nemrég a közmédia brüsszeli tudósítója.

Be kellene tartani a shengeni szabályokat, meg kellene szüntetni a menekültek átszállítását az egyik országból a másikba és ezzel lezárhatóvá válna a nyugat-balkáni útvonal. A másik az EU-török együttműködés és nagyon úgy fest, hogy Törökország készséget mutat az együttműködés felé, itt konkrét megállapodásokat várnak, de hogy miben sikerül majd megegyezni az hétfőn derül ki. A harmadik a humanitárius mentőcsomag. Az a bizonyos 700 millió euró, amit a következő 3 évben Görögország kaphatna, éppen azért, hogy a területén felduzzadt menekültáradatot kezelni tudja – mondta Baraczka Eszter.

Orbán Viktor is jelen lesz

Az Európai Unió és Törökország képviselői egy munkaebéd keretében fognak tárgyalni a menekültválságról szóló közös akcióterv végrehajtásáról. A csúcsértekezleten az Európai Unió huszonnyolc tagországának állam-, illetve kormányfői és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök mellett részt vesz Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli az ülésen.

A törökök már novemberben megígérték

Donald Tusk február közepén jelentette be, hogy március elején találkozót tartanak az EU és Törökország vezető politikusai. Mint akkor mondta, a migrációs hullám megfékezéséről az ankarai kormány és az uniós tagországok vezetői között létrejött egyezmény végrehajtása továbbra is elsődleges fontosságú, ezért van szükség a felek közti egyeztetésre.

Ankara tavaly november végén ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló migránsáradat megfékezésére, cserében az Európai Unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

 

Naponta közel kétezer ember

Az utóbbi időben több uniós vezető is azt hangoztatta, hogy fel kellene gyorsítani az EU és Törökország közötti megállapodás teljes körű végrehajtását. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) friss adatai szerint február 1. és 28. között még mindig 53 150 migráns, vagyis naponta nagyjából 1900 ember érkezett az égei-tengeri görög szigetekre.

Mark Rutte, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke csütörtökön kifejtette, hogy Ankarának a nullához kell közelítenie a Törökországból Európába induló menekültek és migránsok számát.

Rutte hozzátette, hogy a török kormánynak az embercsempészek elleni harc terén is többet kellene tennie, és fel kellene gyorsítania a nemzetközi védelemre nem szoruló bevándorlók visszafogadását.

“Úgy gondolom, hogy hétfőn elfogadható döntésekre juthatunk ezen kérdések mindegyikéről” – fogalmazott a holland kormányfő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »