Fontos lenne, hogy az iskolák délutáni foglalkozást tartsanak a diákoknak

Igény mutatkozik Székelyföldön a szülők részéről, hogy a tanintézetek a tanórákat követően délutáni pluszfoglalkozást tartsanak a diákoknak – számol be Kőrössy Andrea, Bíró Blanka, Dósa Ildikó és Molnár Rajmond a kronika.ro-n. Mindez egyrészt azért hasznos, mert így a tanulók még az iskolában, pedagógus felügyelete mellett készíthetik el házi feladataikat, ugyanakkor a késő délutánig dolgozó szülőknek is óriási segítség, ha tudják: gyermekük az órák után is biztonságos helyen van, ahol még ebédet is kap.

A kereslet ellenére viszont nem mindegyik tanintézetben tudják megoldani a délutáni, úgynevezett after school programok megszervezését, mivel ehhez komoly adminisztratív eljárás szükséges. Számos székelyföldi településen viszont felismerték az újítással járó lehetőségeket, így különböző formában biztosítják a diákok délutáni felügyeletét – van, ahol ehhez a pedagógusoknak egyéni vállalkozói engedélyt kell kiváltaniuk, máshol az egyház vállalta a feladatot.

Az iskola utáni foglalkozáson részt vevő tanulók szüleinek egyébként fizetniük kell a szolgáltatásoktól függően: ha például meleg ebédet is kapnak a gyermekek, a havonta befizetendő összeg 100 lej körül mozog, ez naponta alig 5 lejes kiadás.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »