Fontos dátum lesz az MSZP életében szeptember 1.

Várhatóan szeptember 1-jén kezdi meg a kvótareferendummal kapcsolatos kampányát az MSZP – jelentette be az ellenzéki párt elnöke hétfőn Nyíregyházán.

Országjáró körútjának nyírségi állomásán Molnár Gyula elmondta, a szocialisták továbbra is arra buzdítják a választókat és a híveiket, hogy ne vegyenek részt a voksoláson.

„Szándékosan nem használjuk a bojkott szót; a népszavazás intézményét elfogadjuk, tudomásul vesszük, hogy ez a demokrácia egyik fontos eszköze” – erősítette meg álláspontjukat az MSZP elnöke. Hozzátette, részt akarnak venni a voksolás ellenőrzésében, így a szavazatszámláló és a választási bizottságok munkájában is.

Molnár Gyula szerint amikor Orbán Viktor és a Fidesz a kvótáról, a menekültekről és Európa jövőjéről beszél, akkor valójában Magyarország unióból való kiléptetését készítik elő. „Az októberi népszavazás az MSZP szempontjából arról szól, hogy miközben nemet mond mindarra, amit a miniszterelnök próbál előállítani politikai és taktikai szempontból, igent mond Európára”– fogalmazott a szocialista politikus.

Emlékeztetett: 2004-ben az MSZP „vitte be” Magyarországot az Európai Unióba, 2016-ban pedig „ez a párt lesz az, amelyik megvédi Magyarországot és az ország uniós tagságát”. Nincs más lehetőségük azoknak, akik ezzel a gondolattal egyetértenek, mint az, hogy nem vesznek részt a népszavazáson, ezzel ez a voksolás eredménytelen és érvénytelen lesz – mondta.

„A csalfa módon összeállított” és „megalapozatlan” népszavazási kérdés esetében a nem válasz „lehetetlen irányba terelné a dolgokat”, az igen pedig legitimálná magát a népszavazást – fogalmazott Molnár Gyula. Szerinte a népszavazást támogatóknak át kellene gondolniuk, hogy mi változik meg október 3-ától, mennyivel lesz védettebb Magyarország akkor, ha ezt az „erődemonstrációt” megteszi az ország.

„Az a miniszterelnök, aki kész és képes 180 fokos fordulatokat tenni mind ideológiai, mind tartalmi kérdésékben, mire fogja a jó szándékú szavazatát használni a magyar embereknek?” – tette fel a kérdést az MSZP elnöke. Molnár Gyula szerint az erre adható válasz a szavazástól való távolmaradás lehet, az október 2-ig tartó kampányában ezt az álláspontot fogja képviselni.

Veres János, az MSZP megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, az ország és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szempontjából eddig is fontos volt és fontos is marad az ország uniós tagsága. Az EU által biztosított támogatások, az ide érkező befektetések nélkül ez a tőkeszegény megye önerőből nem tudna felzárkózni – fűzte hozzá a szocialista politikus.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »