Folytatódik az arany felértékelődése

A Brexit által kiváltott piaci bizonytalanság miatt hosszabb távon jelentős tőke áramolhat aranyba, az egyik fő menedékeszköznek számító nemesfém árfolyama egyre feljebb mehet – prognosztizálja az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

arany_ill_b

Az arany unciájának (1 uncia=31,1035 gramm) ára a brit népszavazási eredmény hírére egészen 1342 dollárig emelkedett, és bár azt követően valamelyest gyengült, július 1-jén, pénteken reggel ismét az 1335 dolláros szintet közelítette. Annak hatására, hogy az angol font árfolyama három és fél évtizedes mélypontra esett vissza, a világ tőzsdéi zuhantak, a befektetők a piaci bizonytalanságok miatt nemesfémekbe, aranyba és ezüstbe kezdték átcsoportosítani pénzeiket.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint a bizonytalanság közepette az aranyba invesztáló tőzsdén jegyzett befektetési alapok állományának már az utóbbi időben megkezdődött növekedése felgyorsulhat, miután a magán- és az intézményi befektetők is fokozhatják aranyvételeiket. Juhász Gergely szerint arra is lehet számítani, hogy a központi bankok is folytatják az arany vásárlását. Az európai adósságválság alatt az arany ára 12 százalékot erősödött.

„A mostani kockázatok jóval nagyobbak, ezért tartanak a világ jegybankjai egyre több aranyat a tartalékaik között” – jegyezte meg. Londoni pénzügyi elemzők szerint azonban nem várható, hogy a Brexit a Lehman Brothers óriásbank összeomlása utánihoz hasonló globális pénzügyi válsághoz vezet, de a világ több nagy gazdasági erőcentrumában a korábban feltételezettnél valószínűleg jóval lassabb lesz a növekedés, és ez jelentős hatást gyakorol a monetáris politikára. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »