Folytatják a Városliget átalakítását, de a fák maradnak

Folytatják a Városliget átalakítását, de a fák maradnak

Újabb fa pusztult el a Városligetben, egy elöregedett 70 éves nyárfa dőlt ki. A közparkban lévő hatezer fának körülbelül a 10 százaléka beteg – állítja a Városliget Zrt., amelyeket fokozatosan el kell eltávolítani, a civilek azonban továbbra sem engedik kivágni a fákat.

A rendőrök is meglátogatták azokat a ligetvédőket, akik éjjel-nappal őrzik a területet, ahol a tervek szerint felépül a Magyar Zene Háza. A Városliget-projekt tervezői azt ígérik: a mostani 60 százalékról 65 százalékra nő majd a zöldfelület aránya a Ligetben. „Azért nem hiszek ebben, mert hogyha nekik annyira fontos lett volna az, hogy a zöldet nézzék, akkor először ezeket a romos épületeket bontották volna le és nem a fák kivágásával kezdték volna” – mondta Antal Nikoletta.

A civilek egy hete próbálják megakadályozni a Liget átépítését. A kivitelező a Hír TV-nek azt mondta: egyelőre nem vágnak ki több fát, hisz a romos épületek helyére húznak fel újakat. „Kellő garanciákat adunk arra, hogy itt, ezen a területen több fakivágás nem történik. Ezt április 5-én látni fogják ők is, ahol demonstrálni fogjuk, hogy hogyan működik egy ilyen faátültetés. Kérjük őket, ha tényleg azért vannak, hogy a zöldet védjék, akkor emiatt nem szükséges itt lenni. Emellett ez egy munkaterület. Máig a kivitelező birtokában van, nem is a mienkbe, tulajdonképpen életveszélyesnek mondható az, hogy vannak félig kivágott fák és maga az épület is használaton kívül van, emiatt kérjük, hogy ne használják a területet” – szólított fel Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója.

Az LMP azonban a polgári engedetlenségig is hajlandó elmenni, ha folytatják a munkát. „Lassan kifutunk abból a keretből, amit a jogszabály lehetővé tesz számunkra, de megint csak üzenem mindenkinek, hogy hajlandóak vagyunk a polgári engedetlenség eszközeivel élni. Én azt gondolom, hogy olyan pofátlan módon az emberek feje fölött hoznak döntéseket, úgy születnek meg ötletek, hogy valaki reggel felébred és kiesik a fejéből, és már a tervezőasztalon rajzolják” – fogalmazott Csárdi Antal, a Fővárosi Közgyűlés képviselője.

Nemrég három szakértő lépett ki a Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületéből, így tiltakozva a Városliget beépítése ellen. A kivitelezés elleni petíciót pedig több mint tízezren írták alá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »