Folytathatja az MNB a műkincsvásárlást

Pénteken ülésezett a jegybank felügyelőbizottsága, és az Értéktár programot rendben találta, ám az ingatlanügyletekről szóló jelentést újra kell írni, az alapítványok anyagát pedig csak júniusban tárgyalják.

Utóbbiért a jobbikos Nyikos László, a bizottság egyetlen ellenzéki tagja felel, de mint Papcsák Ferenc a Napi.hu-nak adott interjújában közölte, a jelentés „nem ad választ a felügyelőbizottság által megfogalmazott kérdésekre”. Többek között arra, hogy „az MNB igazgatósága – mint jogi személy – jogszerűen vásárolta-e meg ezeket az ingatlanokat”, vagy arra, hogy mi a nemzetközi gyakorlat, amivel kapcsolatban már korábban is kritikával illették Nyikost, mégsem „végzett nagyobb merítést”. Ezért Papcsák azt is kilátásba helyezte, hogy elveszi és egy másik bizottsági tagnak adja át az ügyet.

Arra a kérdésre, hogy akkor tesznek-e feljelentést az ügyben, az elnök nemmel válaszolt a Hír TV szerint: „Én nem látok ilyen körülményt, és ő (Nyikos László – a szerk.) sem állította ezt.” Emellett még az is elhangzott, hogy „a vétel, a vásárlás még mindig jobb, mint az értékesítés, főleg úgy, hogyha megtérülő beruházásról van szó”.

Azzal kapcsolatban, hogy a műkincsvásárlásokat rendben találták-e, az elnök azt mondta: jogszerűnek találták az Értéktár programot.

A harmadik nagy horderejű vizsgálat az MNB alapítványaihoz kapcsolódik. Papcsák hangsúlyozta: személyes véleménye ugyan, de szerinte csak azt kell vizsgálni, „hogy törvényesen zajlott-e az alapítványok létrehozása és a vagyonátadás”, a többit nem, mivel „vagyonuk és a működésük is elkülönül a jegybanktól és annak intézményrendszerétől, ez ügyben a felelősség már a kuratóriumokat terheli”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »