Föloszlik a parlament az offshore-botrány miatt?

MTI nyomán

Persze nyilván nem nálunk, ahol “magánügynek” számít, ha valaki így cuffantja meg a közpénzt. Az izlandi miniszterelnök kérte a parlament feloszlatását az offshore-botrány kirobbanása miatt, amelyben ő és a felesége is érintett. Sigmundur David Gunnlaugsson felvetését azonban Ólafur Ragnar Grímsson államfő elutasította.

Helyi sajtóértesülések szerint az elnök azzal indokolta a döntését, hogy a Haladó Párt élén álló Gunnlaugsson még nem konzultált előzőleg a kormánykoalíció másik tagjával, a Függetlenségi Párttal. A miniszterelnök egyébként azzal indokolta javaslatát, hogy erre szükség lehet, ha a Függetlenségi Párt már nem tudja őt tovább támogatni.

Ez a kormánykoalíciós partner azonban nem egységes, és sok képviselője egyenesen tart egy előre hozott választástól, mert a közhangulat miatt sok mandátum elvesztésével számol erre az esetre. A sajtó találgatásai szerint a válság egy új koalíció felállásával, vagy mégis a választások előre hozatalával fog megoldódni.

Hétfőn példátlanul nagy tömeg, több mint tízezer izlandi tüntetett a főváros, Reykjavík központjában Gunnlaugsson lemondását követelve. Ugyancsak felsorakozott vele szemben a négy ellenzéki parlamenti párt, és hivatalosan bizalmi szavazást kért a kormány ellen. Ennek időpontját még nem tűzték ki.

Gunnlaugsson hétfőn még azt mondta a televízióban, hogy ki akarja tölteni a hivatali idejét, azaz a 2017 tavaszán várható választásokig a kormány élén akar maradni. A miniszterelnök és a felesége a panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején.

A kormányfő azzal védekezik, hogy adócsalást nem követett el. A botrányban napvilágra került Bjarni Benediktsson pénzügyminiszter neve is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »