Földrengés Olaszországban: halálos áldozatok is vannak

Legalább hat halottja van az Olaszország középső részét szerda hajnalban sújtó erős földrengésnek.

Accumoliban négy halálos áldozatot követelt az Olaszország középső részét szerda hajnalban sújtó erős, 6,1-es magnitúdójú földrengés – közölte a Lazio régióbeli település polgármestere. A természeti csapásnak így már hat halottja van, ketten a Marche régióban található Arqata del Tronto kis hegyi településen vesztették életüket. Eközben számos sérültről érkezett jelentés a Lazio régióbeli Amatrice kisvárosból, amely a település polgármestere szerint félig romokban hever.

A mostani földmozgás méreteiben az Abruzzo régióbeli L’Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő 2009-es rengéshez hasonlítható – közölte Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője.

Hatalmas károk

Helyszíni közlés szerint súlyos károkat okozott a földrengés az ország középső részén lévő Amatrice városában. Sergio Pirozzi, a rengéstől sújtott Amatrice polgármestere a SkyTg24 hírtelevíziónak sírva mondta el, hogy a város fele „nincsen többé”. Azonnali segítséget kért az épületek romjai alatt levő emberek kimentésére.

Elmondta, hogy a város központi sétálóutcája megsemmisült, tűzoltókra és helikopterekre van szükség. Hozzátette, hogy az Appenninekben levő település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője „jelentősnek” nevezte a Közép-Olaszországot hajnalban, 3.38-kor megrázó, 6,2-es erősségű rengés földrengést, amelynek epicentruma a földtani jelentések szerint Accumoli közelében volt.

A földrengést Rómától Nápolyig megérezték, a fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek, de olasz hírügynökségi jelentések szerint rengés a Rómától északra fekvő Rieti városát is érintette, és Marche tartományban is károk keletkeztek.

Egy órával később, hajnali fél öt után nem sokkal egy újabb, 5,4-es rengés Norcia és Castellucci városát érintette. Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője Twitter-fiókjában azt közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »