Földrengés Japánban: épületek dőltek össze, halottak is vannak

Pár órás eltéréssel két erős földrengés volt csütörtökön Japán déli részén. Az utolsó információk szerint hárman meghaltak, több mint százan megsérültek, épületek dőltek össze – jelentette a helyi sajtó. A korábbi hírek 45 sérültről szóltak.

Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-ös fokozatú volt. Az amerikai földtani intézet jelentése szerint az epicentrumát a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városától 11 kilométerre regisztrálták. Az intézet első információi még 6,2-es erősségű földmozgásról szóltak. Az NHK japán állami televízió 6,4-es erősségű földrengésről számolt be. A hatóságok nem hirdettek cunamiriadót, bár voltak olyan értesülések is, hogy kiadták, majd visszavonták a riasztást.

A japán kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón azt mondta: folyamatban van a károk felmérése, és a közelben fekvő nukleáris létesítményektől nem érkeztek abnormális működésre utaló jelentések. Hozzátette: a földmozgás epicentruma közelében lévő, 34 ezres Masiki városkában tűz ütött ki és legalább 19 épület összeomlott. A hatóságok szerint a romok alól több embert sikerült kimenteni.

A rengés epicentruma mindössze 120 kilométerre volt az egyetlen működő japán atomerőműtől, a szendaitól. A 2011-es katasztrófa után Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort.

A japán vöröskereszt kumamotói kórháza szerint az intézményben negyvenöt embert ápolnak, közülük öten súlyos sérüléseket szenvedtek el. Kumamoto prefektúra rendőrsége közölte: több összeomlott épületről érkezett jelentés és a leomlott házak embereket temethettek maguk alá.

Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás áram nélkül maradt és 38 ezer háztartásban szünetelt a gázellátás.

A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű, amely helyi idő szerint már péntekre virradóra sújtotta a térséget. Ennek következményeiről még nem érkeztek jelentések.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »