Földlicit: milliárdosoknak adnak milliárdokat

Főként a nagybirtokosoknak juttatta a földek nagy részét a kormány, az agrártámogatások tavalyi eloszlásából is látni lehet, hogy továbbra is a milliárdosoknak ad milliárdokat – hangoztatta Sallai R. Benedek tegnap az állami földeladások elleni tiltakozása után lapunknak nyilatkozva. Az eddig meghirdetett 3-5 hektáros földek esetében – tette hozzá az LMP szakpolitikusa – mindössze 15-20 százaléknyi az a terület, amely végül a kormány által szavakban támogatandónak tartott kisgazdálkodói réteghez kerül.

Sallai R. Benedek szerint az állami földeladásokat nem lenne szabad így folytatni, a földprivatizációt azonnal le kellene állítani. A kormány jobban tenné, ha bevárná a földről szóló népszavazás eredményét, ez lenne az etikus – véli az LMP-s országgyűlési képviselő, aki szerint május közepére összegyűlik 200 ezer aláírás az ügyben.

Lapunk összesítése alapján 9503 új árverési tételt rögzítettek a földprivatizáció harmadik ütemében, közülük 2735 3 hektárnál nagyobb, 6768 pedig 3 hektárnál kisebb terület. Az idén lebonyolított – s már lezárult – második földeladási ütemben egyébként a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 3690 3 hektár feletti és 1762 3 hektár alatti parcellát hirdetett meg. A múlt évi első ütemben pedig összesen 197 ezer hektárt dobott a piacra: ennek körülbelül 60 százaléka talált gazdára mintegy 171 milliárd forint értékben. Hozzá kell tenni, hogy a második ütemben a korábban el nem kelt földeket hirdették meg, illetve új parcellákat is bevontak a „Földet a gazdáknak!” programba. Ennek megfelelően a májusban kezdődő harmadik földprivatizációs ütemben is vannak olyan területek, amelyeket a három legnagyobb agrárérdekcsoporthoz tartozó társaságok bérelnek leginkább hosszú távra – mégis eladásra hirdették azokat. Ezeket a földeket – mivel jellemzően nem egy-két hektárosak – sok esetben a nagyobb gazdálkodók szemelik ki maguknak. Így teremt a kormány a korábbi helyett újabb nagybirtokosi kört.

Nem zavarja a kormányt

A lapunk tulajdonosi köréhez köthető hátterű cégek – a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. és a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. – által bérelt földek például továbbra is megtalálhatók az eladásra kínált parcellák között: összesen hozzávetőleg legalább 6000 hektár kerül még kalapács alá tőlük. Az egyik legnagyobb összefüggő eladó terület Rajkán 250,6 hektáros, ezt a Lajta-Hanság Zrt. 2051. szeptember 6-ig bérli. A harmadik fordulóban árvereznek továbbá a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. által bérelt földekből is jelentős területeket, például Fegyverneken. Az sem zavarja a kormányt, hogy az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. 2036. december végéig bérel területeket Mezőhéken, a cég által használt számos terület szintén eladó. Ahogyan a Gödöllői Tangazdaság Zrt., az Enyingi Agrár Zrt., a Szarvasi Agrár Zrt., a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt., vagy éppen az Agroprodukt Zrt. által bérelt földek is. Nem maradt ki a sorból a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoporthoz tartozó Fiorács Kft. sem, igaz, kevesebb mint 100 általa használt hektárt hirdettek megvételre Ácson. Az OTP-vezér két másik cégét mintagazdasággá nyilvánította a kormány. A felszántott és sóval behintett kishantosi biogazdaság szomszédságában lévő Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. által bérelt földekre is lehet majd licitálni – persze csak mértékkel. Az elhíresült Kajászón pedig csaknem 100 hektárt hirdettek meg eladásra, amit Mészáros Beatrix, a felcsúti polgármester rokona bérel, s mint magánszemély, a cégekkel ellentétben akár meg is vásárolhat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »