Földiák András: A bérunió is pillér

Hiánypótlónak és jelentős fordulatnak tartja az európai szociális pillér elfogadását a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Földiák András a Lánchíd Rádió műsorában azt mondta: az unió eddig inkább gazdasági érdekeket szolgált, és most igyekszik a dolgozók szempontjait is figyelembe venni.

Az érdekképviseleti vezető úgy látja: bár van arra esély, hogy az elmélet nem válik maradéktalanul gyakorlattá, már önmagában az is haladás, hogy idáig eljutottak a tagállamok. „Ez már akkor is nagyon fontos, ha most ez az akcióterv nem hoz olyan eredményt, amelyben bízunk” – szögezte le.

A szakember szerint a magyar munkavállalói és szociális jogrendszert teljesen újra kellene gondolni a most elfogadott uniós alapelvek szerint.

Hozzátette, hogy mindehhez szervesen kapcsolódhat a Jobbik béruniós kezdeményezése – már csak azért is, mert jelenleg Magyarországon még mindig nem lehet megélni a minimálbérből. Az egész pillért áthatja a méltó munkához való jog, ez az egyik legfontosabb elv – emelte ki.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »