Földi: bárki lehet iszlám katona

A biztonságpolitikai szakértő nem hiszi, hogy az elmúlt másfél évben beérkezett muszlim katonák hajtják végre most a terrorcselekményeket, mert őket csak később aktivizálnák.

Megjelent azonban az Iszlám Állam, és ez olyan erkölcsi, ideológiai hátteret jelent az elsősorban európai születésű muszlim fiataloknak, amely arra sarkallja őket, hogy magukat a hadsereg részének tekintsék.

Európában háború van, a legnagyobb probléma az, hogy, bár olyan intézkedéseket hoznak, amelyek sugallják ezt az élethelyzetet, ezt senki nem mondja ki – jelentette ki a Ma Estében Földi László. Pedig a képlet nagyon egyszerű: a NATO évekkel ezelőtt megelőző csapásként megtámadott országokat, azaz, bár nem Európa földjén, de háborúba keveredett. Aztán ez a folyamat átterjedt Európára is, amikor kinyitotta a kapuit, ezzel pedig esély adott az ellenségnek az öreg kontinens földjére lépni.

Bárki lehet iszlám katona

Ugyanakkor Földi nem hiszi, hogy az elmúlt másfél évben beérkezett muszlim katonák hajtják végre most a terrorcselekményeket, mert őket csak később aktivizálnák. Megjelent azonban az Iszlám Állam, és ez olyan erkölcsi, ideológiai hátteret jelent az elsősorban európai születésű muszlim fiataloknak, amely arra sarkallja őket, hogy magukat a hadsereg részének tekintsék.

Nizzában egy tömeggyilkos hajtott a tömegbe

Földinek meggyőződése, hogy Nizzában sem iszlám katona, terrorista, hanem egy tömeggyilkos hajtott a tömegbe, ám az Iszlám Államnak ez kiváló propaganda, hiszen olyan tettet hajtott végre, amilyet a szervezet magára nézve feladatként határoz meg, így bárkit bevenne a soraiba, aki egy ilyen akciót végrehajt. Nem az a lényeg ugyanis, ki volt a kezdeményező, hanem, hogy az Iszlám Állam szempontjából ez milyen hadászati sikert hozott.

Háborús állapotok, békés jogrend

Hogy ettől megvédje magát, Európának végre ki kell mernie mondani, hogy ez háború, ha pedig ezt megteszi, átalakulhatnak a jogállami rendszerek is. Ma hiába vannak ugyanis operatív eszközökkel információk arról, hogy valaki dzsihadista lett, és tervez valamit, amíg el nem követi, a mai jogrend szerin semmit nem lehet tenni, mert az ártatlanság vélelme ezt beelőzi, és csak bűncselekmény esetén lehet lépni.

A megfigyelés kevés

A megoldás Földi szerint az kellene legyen, hogy ezeket az embereket a megszerzett információk alapján ki lehessen vonni – hangsúlyozta Földi. Nem likvidásáról van szó, de a megfigyelés önmagában kevés, mert a szolgálatoknak sosem lesz annyi emberük, hogy ezt a helyzetet képes legyenek kezelni, és annyi katona, rendőr sem lesz soha az utcán, amennyi lokalizálni tudná ezeket az eseteket – tette hozzá.

“Percemberek”

Ha végre kimondanánk, hogy háború van, megváltozhatna a védelmi rendszerek logikája is, és az emberek is elfogadnák, hogy a prevenció a védekezés egyetlen lehetősége, úgy tűnik azonban, a „percemberekké” vált európai politikusok továbbra sem hajlandók semmit tenni – vonta le a következtetést Földi László a Ma estében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »