Földi: a titkosszolgálatnak mindent szabad

Vitatkozni ott érdemes, ha egyáltalán kell, hogy a megszerzett információval mi történjen – mondta az M1-en a titkosszolgálati szakértő.

Földi szerint a Brüsszelben kialakult titkosszolgálati „lazaságban” nagyon komoly szerepe volt a szövetségi rendszerek korábbi kérésének.

A Brüsszelben kialakult titkosszolgálati „lazaságban” nagyon komoly szerepe volt a szövetségi rendszerek korábbi kérésének, hogy a belga szolgálatok ne figyeljék meg őket. A belga és az uniós főváros “a kémek egyik paradicsoma”, minden jelentős titkosszolgálat kutakodik információ után az unióban, és ha őket megfigyelné valaki, annak nem örülnének. A helyzetért ugyan nem a külföldi szervek a felelősek, ám az, hogy korábban teljesen egyetértettek abban, nem kell „túlspilázni” a biztonságot, azzal járt, hogy elmaradt a fejlesztés a belga szolgálatoknál – hívta fel a figyelmet a szakérőt.

Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában és itthon is vita alakult ki arról, az emberi jogok a fontosabbak-e, vagy, hogy a titkosszolgálatok lehetőségeit kell-e erősíteni. Elmondta: két „intézmény” van, amely az elfogadható jogok felett működik. Az egyiket a bűnözők alkotják, akik saját érdekeik miatt nem veszik tudomásul a törvényeket. A terroristák is így követnek el merényleteket. A másikat az operatív szervek jelentik, amelyeknek a törvények fölött kell működniük ahhoz, hogy a törvényeket be lehessen tartani, és a többség érdekeit képviselni lehessen – magyarázta.

Úgy vélte, arról felesleges vitatkozni, hogy ez hogyan legyen a jövőben, hiszen a múltban is így volt, másként nem tud működni. „A titkosszolgálatnak mindent szabad, különben nem tudnak dolgozni.” Vitatkozni ott érdemes, ha egyáltalán kell – folytatta, hogy a megszerzett információval mi történjen. A bűnözőknek félniük kell, hogy azok segítségével utolérik őket, mindenki más viszont nyugodt lehet. Az információk kezelése az operatív szerveknél nagyon szigorú – húzta alá.

A múlt héten két helyszínen – a repülőtéren és a metróban – végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább 32 ember életét vesztette, és nagyjából 340-en megsebesültek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »