Fokozott biztonsági készenlét lesz augusztus 20-án

Fokozott biztonsági készenlét lesz augusztus 20-án

Megerősített készenléttel várják augusztus 20-át a fegyveres testületek, a tűzoltók és a mentők. Az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője a Hír TV kérdésére elmondta: jelenleg nincs információjuk semmilyen terrorveszélyről.

Az operatív törzs vezetője fújhatja le az ünnepi tűzijátékot, ha a körülmények szükségessé teszik. A törzs a Honvédelmi Minisztériumban ülésezik, de a  budai Várba külön vezetési pontot telepítenek. Az operatív törzs munkájában a rendőrség mellett a többi közt a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat, de a terrorelhárítás is részt vesz. A tűzoltók összesen 16 járművel és a magasból egy mentővel védik majd a Gellért-hegyet, illetve a kilövési pontokat. De egy-egy fecskendő állomásozik majd a hidak lábánál is.

„A Gellért-hegy biztosításánál már a reggeli órában a kollégáim úgynevezett előáztatást fognak tenni, hogyha erre szükség van, az időjárási körülmények ezt lehetővé, illetve szükségessé teszik, akkor a kollégáim szerelt sugarakkal ezt a területet be fogják locsolni” – mondta Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő.

Megerősített készenléttel várják az ünnepet a mentők is.

„Nagyon fontos eleme a mentési tervnek, hogy hova helyezzük el azokat a mentőegységeket, akik majd elérik a lehető leggyorsabban a rászorulókat. Tehát ez a mentési terv elkészült, ennek lényeges eleme a kapacitás: 8 rohamkocsit, 11 esetkocsit, illetve 15 mentőgépkocsit és 2 tömeges baleseti egységet fogunk bevetni, összesen 36 mentőegység áll készenlétben” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője a Hír TV kérdésére azt mondta, terrorveszélyről egyelőre nincs információjuk.

„Mi arra készülünk, hogy a normál közbiztonsági helyzetet fenntartsuk. Természetesen hogyha az erre hivatott szervektől olyan információt kapunk, hogy ilyen cselekményekre készülnek bizonyos személyek, akkor ennek megfelelően fogjuk alakítani a biztonsági stratégiát és a biztosítási terveket. A rendezvények biztosításában részt vevő létszámot ehhez fogjuk alakítani” – fejtette ki Lakatos Tibor.

Tavaly 480 rendezvényt biztosított a rendőrség országszerte augusztus 20-án.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »