Fokozódó orosz–ukrán feszültség a krími „terrorterv” miatt

Fokozódó orosz–ukrán feszültség a krími „terrorterv” miatt

Megvitatta Vlagyimir Putyin elnök az orosz nemzetbiztonsági tanács tagjaival, hogy milyen intézkedéseket vezessenek be a krími polgárok és infrastrukturális létesítmények védelmének megerősítésére, miután az orosz titkosszolgálatok tervezett ukrán terrortámadások elhárításáról számoltak be a félszigeten – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

oroszkrimmm55_bOrosz katonák a Krímben (archív felvétel)

Az orosz elnöki hivatal kommünikéje szerint a tanácskozás részvevői – köztük a kormányfő, a külügy- és a védelmi miniszter, valamint a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője – áttekintették a szárazföldi és tengeri határra, valamint a krími légtérre vonatkozó terrorelhárítási intézkedések forgatókönyveit.

Az FSZB szerdán azt közölte honlapján, hogy a Krímben terrortámadásokat akadályozott meg, amelyeket az ukrán védelmi tárca felderítő főosztálya készített elő. A szolgálat szerint vasárnapra virradóra Armjanszk város közelében tűzharcban egy orosz és ukrán állampolgárokból álló diverzáns csoportot fogtak el, majd felszámolták a kijevi védelmi tárca krími ügynökhálózatát.

Az orosz szakszolgálat szerint hétfőre virradóra két újabb ukrán katonai „diverzáns-terrorista” egység áttörését akadályozták meg az ukrán határnál, amit Ukrajnából tűzzel és páncélosokkal próbáltak meg fedezni. Az FSZB közölte, hogy az akciók elhárítása során az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette és a készülő terrortámadások célja a régió „társadalmi és politikai helyzetének destabilizálása volt a(z orosz) szövetségi és helyi hatalmi szervek megválasztására való felkészülés időszakában”. Az incidensek miatt az orosz elnök lemondta a kelet-ukrajnai válság rendezéséről egyezkedő „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – következő csúcsszintű tanácskozását. Ezt szeptember elején, a G20-csoport hangcsoui találkozója alkalmából tartották volna meg.

Kijevben valótlannak nevezték a készülő krími terrortámadásokra vonatkozó moszkvai állításokat.
Putyin ugyanakkor úgy nyilatkozott: Ukrajna veszélyes játékba kezdett, a terrort választotta a béke helyett, ezért nincs értelme annak, hogy megtartsák a tervezett tárgyalásokat a kelet-ukrajnai rendezésről. Emellett azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy terrorista módszerekkel megpróbál újabb konfliktust kiprovokálni és destabilizálni akarja a Krím félszigetet. Az orosz hadsereg csütörtökön hadgyakorlatba kezdett. Petro Porosenko ukrán elnök utasította az ukrán hadsereget, hogy legyen teljes harckészültségben a Donbassz térségében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »