Főként külföldiek haltak meg a dakkai vérengzésben

Főként külföldiek haltak meg a dakkai vérengzésben

Bangladesben kétnapos nemzeti gyász kezdődött a szombati túszdráma huszonhárom halálos áldozatának emlékére.

A bangladesi Dakkában található az az étterem, ahol pénteken fegyveresek túszul ejtették a vendégeket és az alkalmazottakat. A lakók is csak szigorú biztonsági ellenőrzés után mehettek át a rendőrsorfalon. A támadás túlélői arról számoltak be, hogy több fogvatartottat is megöltek vagy megkínoztak, mert nem tudtak idézni a Koránból.

„A levegőbe lőttek. Nem lőttek senkire. Csak félelmet akartak kelteni. Később minden vendég a földön feküdt, a székek és az asztalok alatt. Úgy szöktünk meg, ahogy tudtunk” – mondta az étterem egyik alkalmazottja.

Tizenkét óra elteltével a bangladesi kommandósok vetettek véget a terrortámadásnak. A halottak között kilenc olasz, hét japán, egy amerikai és egy indiai állampolgár is volt. Róluk a szomszédos Indiában gyertyagyújtással emlékeztek meg.

„Azért gyűltünk itt össze, hogy a dakkai terrortámadás ellen tiltakozzunk. Elutasítjuk a fundamentalizmust, a terrorizmust, azt, ami Dakkában vagy Párizsban, Isztambulban is történt. Követeljük, hogy világszerte tiltsák be a fundamentalista szervezeteket” – hangoztatta Imanul Haque, a megemlékezés szervezője.

Bangladesben kétnapos nemzeti gyászt rendeltek el a terrorakció áldozatai miatt. „Nem akarjuk ezeket a terroristákat Bangladesben látni. Ilyen támadás most először történt Bangladesben, eddig csak magányos gyilkosok voltak. De most hirtelen ilyen helyzetet teremtettek. Amit tettek, az szörnyű” – jelentette ki a történtek után Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök

A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta. Ennek ellenére a kormány továbbra is tagadja, hogy a terrorszervezet jelen lenne Bangladesben. Vasárnap a belügyminiszter azt állította, hogy a támadók  több mint egy évtizede betiltott fegyveres csoport tagjai voltak. Ennek ellentmond, hogy az Iszlám Állam olyan fotót tett közzé, amelyen a feltételezett támadók fekete zászlajukkal láthatók. Ráadásul öt támadó szerepelt a hatóságok körözési listáján is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »