Főként a nyugatiak félnek péntek 13-tól

Főként a nyugatiak félnek péntek 13-tól

A mai nap sokak számára baljóslatú a nyugati világban, de az egyiptomiak például kedvelik, a kínaiak és japánok viszont tudomást sem vesznek róla, annál inkább rettegnek a halált hozó 4-estől. Ahány ház – kivéve a 13-as számút a franciáknál, ami általában nem létezik –, annyi szokás, és megannyi számfóbia. New Yorkban például általában nincs 13. emelet, helyette a 12A vagy M megjelölést használják.

A péntek 13. vészjósló jellege a XIX. században kezdett a nyugati emberek tudatába bevésődni. Mind a nap, mind a szám szerencsétlenségre utalt, együttállásuk pedig a bajok megduplázódását jelentette. A pénteket sokan a teremtéstörténettel hozzák összefüggésbe, és azt állítják, Éva ezen a napon adta Ádám kezébe a tiltott gyümölcsöt, ekkortól datálható a paradicsomból való kiűzetés. A bibliai események pénteki sora folytatható Salamon templomának lerombolásával, de mindenekelőtt Jézus keresztre feszítésével. A 13-as szám rossz üzenetére szintén számos utalást találunk, a Jelenések könyvének XIII. fejezete jövendöli meg az Antikrisztus eljövetelét, az utolsó vacsorán pedig Júdás foglalja el tizenharmadikként az asztalt.

Számos más hitvilágban is találkozhatunk a 13-as számmal. A hinduknál szintén él a mítosz, miszerint 13-an nem tanácsos asztalhoz ülni, a vikingek legendája szerint pedig 12 istenüket egyszer hívatlan vendégként látogatta meg Loki, a bajok istene, és felbukkanása hatalmas káoszt okozott. Egyiptomban viszont épp ellenkezőleg vélekednek, úgy tartják, hogy a tizenkét stádiumból álló spirituális utazás után a 13. hozza meg az örömteli átlépést az öröklétbe.

Európában némely országok a kedd 13-ától félnek inkább. A románok, görögök és spanyolok a keddi napról – mely Mars, a háború istene nevéből származik – aszszociálnak szerencsétlenségre, e naphoz társítják Konstantinápoly elestét, de Valencia városának muzulmán megszállását is. Madridban például nincs 13-as számú buszjárat. Az olaszok viszont inkább a 17-es számtól menekülnek, a latin XVII betűinek sorrendjét összekeverve ugyanis a „vixi” szót kapjuk, melynek jelentése „éltem”, ezért e számot ma is sokan a halállal hozzák összefüggésbe.

Az ördög számaként ismert 666-ot Kínában szerencsét hozóként tisztelik, mivel kiejtve a számjegyek egyenértékűek „a dolgok jól mennek” kifejezéssel, sokan házuk ajtajára és ablakaira is kifüggesztik a számot, ahova egy amerikai vagy európai turista vélhetően remegő lábakkal térne csak be. A kínaiak viszont a japánokkal együtt a 4-es számtól félnek, amelynek jelentése halál. A japán kórházakban a harmadik után az ötödik szoba következik, Hongkongban pedig egy 50 emeletes felhőkarcolóból 15 emelet hiányzik, hiszen mindet, amelynek sorszámában a 4-es megtalálható (plusz az amerikaiaktól átvett 13-as), kihagyják. Afrikában a 7-es, Afganisztánban a 39-es számít rossz jelnek, ám a sor a végtelenségig folytatható.

Félni sohasem jó, de holland kutatók például kimutatták, hogy a triszkaidekafóbia (félelem a 13-as számtól) elővigyázatosságra is sarkallhatja az embereket, így péntek 13-án kevesebb sérülés történik. Az üzleti szférában és diplomáciában pedig nem árt, ha ismerjük e babonákat, ugyanis ha japán partnerünknek négyszemélyes étkészletet ajándékozunk, hamar megbánhatjuk tudatlanságunkat, mivel számukra valószínűleg ez azt jelenti, hogy az üzlet halálra van ítélve.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »