Fogytán az oroszok türelme is: az USA nem képes megzabolázni a szíriai "mérsékelt" ellenzéket

Néhány nappal ezelőtt John Kohn-Kerry amerikai külügyminiszter feltűnést keltett, mikor arról beszélt, hogy "Oroszországnak meg kell értenie, a türelmünk nem végtelen". Oroszország szerint viszont éppen hogy az ő türelmük van fogytán amiatt, hogy nem képes kordában tartani az ellenzéki csoportokat Washington. Közben tovább folytatódnak a harcok: Aleppónál minden négyzetkilométerért súlyos harcok folynak.

Kerry azzal vádolta meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt és Moszkvát, hogy miközben mindenkitől elvárják a tűzszünet betartását Szíria területén, a kormányerők folytatják az Aleppó bevételére indított támadásukat. Az amerikai diplomáciai tárca utóbb igyekezett tompítani a miniszteri nyilatkozat élét.

“A szíriai helyzettel kapcsolatban a mi türelmünk van fogytán, nem az amerikaiaké. Mi a vállalt kötelezettségeinket, valamint a tűzszünet és a szíriai megbékélés biztosítására vonatkozó megállapodásokat maradéktalanul betartjuk. Ám az amerikaiaknak nehézségeik vannak az ellenőrzésük alatt álló ellenzékkel” – hangsúlyozta Geraszimov.

Az orosz diplomácia régóta próbál nyomást gyakorolni az amerikaiakra annak érdekében, hogy a Washington által mérsékeltnek minősített ellenzéki csoportokat válassza le az al-Kaida helyi csoportjaként fellépő an-Núszra frontról. Moszkva nehezményezi, hogy az Egyesült Államok ezt már több hónapja halogatja, és ezáltal időt biztosít szélsőségesek számára erőik átcsoportosításához.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »