Fogyókúráztatnák a thaiföldi szerzeteseket

Fogyókúráztatnák a thaiföldi szerzeteseket

A szerzetesek csaknem fele elhízott, és emiatt különféle egészségügyi problémákban szenved a bangkoki Chulalongkorn Egyetem kutatása szerint – írta meg a The Independent.

A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a növekvő derékbőség oka részben a hívek által felajánlott különféle adományok; ezért az egészségügyi illetékesek kampányt indítanak, hogy a szerzetesek egészségesebb életet éljenek, és ezáltal a velük kapcsolatban megugrott közegészségügyi költségeket is visszafogják.

Mindenféle nyavalyák

A tanulmányt jegyző Jongjit Angkatavanich, az egyetem egészségügyi és táplálkozástudományi szakértője elmondta, hogy a szerzetesek 48 százaléka szenved elhízásban, ez pedig afféle időzített bomba:

a vizsgált személyek 42 százalékának volt magas a koleszterinje, 23 százalékuknak magas volt a vérnyomása, és több mint egytizedük cukorbeteg volt.

Ráadásul, mint mondta, a tendencia évről évre növekvő költségeket jelent az államnak is. Ez 2012-re elérte a 300 millió bath-ot (azaz csaknem 2,4 milliárd forintot).

A diéta és a mozgás beválna

A szerzetesek szeretik a cukorral teli, kalóriadús gyümölcsleveket, instant teat és kávét, és a különféle zsíros fogásokat, amiket a hívektől kapnak – mondta Angkatavanich – ezért elengedhetetlen lenne valamiféle diéta. A szakértő beszámolt egy kísérleti programról a 300 szerzetesnek otthont adó Mahachulalongkornrajavidyalaya Egyetemen, amelynek keretében hivatalnokokat és szakácsokat oktattak. Angkatavanichék emellett több mint nyolc hétig biztosítottak egészségesebb táplálékot négy templom 82 szerzetesének, eközben több mozgásra is próbálták ösztökélni őket. A szakértő úgy látta, hogy a recept bevált, a szerzetesek átlagosan egy kilót fogytak, és a derékbőségük is 1,4 centivel csökkent – mondta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »