Fogyatékos társaikon segítenek a ballagók

Fogyatékos társaikon segítenek a ballagók

Hadat üzentek végzős diákok a szokásos virágcsokros, mütyűrös ajándékoknak, az erre szánt összeget jótékony célokra fordítják. A KézenFogva Ballagunk kezdeményezéshez eddig több mint 70 ballagó diák csatlakozott, és több mint 400 ezer forintot gyűjtöttek a fogyatékkal élő kortársaik megsegítésére.

Évente közel 70 ezer diák virágcsokroktól roskadozva int búcsút az alma maternek. A ballagás szokásos és elmaradhatatlan kellékei a vágott virágok, az apró ajándékok, a plüssfigurák. Igaz, hogy a felnőtté válás emlékezetes pillanataihoz hozzátartozik az ajándékozás is, ám egy hagyományteremtő szándékkal életre hívott kezdeményezés újraértelmezte ezt a gesztust.

A KézenFogva Alapítvány egy olyan projektet indított útjára, melynek célja, hogy a ballagó diákoknak szánt virágok és jelképes ajándékok egy részének árát a fogyatékkal élő fiatalok támogatására fordítsák, így segítve kortársaik munkához jutását. A szervezet 2006-ban önálló programegységet hozott létre azért, hogy a középiskolásokat megismertessék a fogyatékos emberek világával. Az alapítvány egyik szándéka az, hogy a jövő nemzedékét szociálisan érzékennyé nevelje. Ehhez csatlakozik ez a kezdeményezés, így a felelősen gondolkodó középiskolások tevőlegesen hozzájárulnak a fogyatékkal élők helyzetének javításához – tudta meg az MNO Váradi Ildikótól, a KézenFogva Alapítvány szóvivőjétől.

Így is lehet adakozni

A KézenFogva Ballagunk elnevezésű projekthez ezidáig két intézmény, a budapesti Városmajori Gimnázium és a Gödöllői Református Gimnázium végzős diákjainak egy csoportja csatlakozott. A tanulók úgy döntöttek, hogy ballagás alkalmából a szokásos virágcsokrok helyett arra kérik rokonaikat, barátaikat, hogy az ajándékokra szánt összeget jótékony célra fordítsák.

A Városmajori gimnázium diákjai így írnak tervükről: „Búcsút veszünk a középiskolánktól. Sokan közületek eljönnek majd, mások távolból szorítanak értünk. Talán valami apró gesztussal, virággal is készültök a számunkra. Az esemény azonban nem a kezünkbe kapott csokrok számától lesz emlékezetes. Arra kérünk mindenkit, hogy a ballagásunkra szánt ajándék árát vagy annak egy részét inkább jótékony célra ajánljátok fel.”

A budapesti gimnáziumból 28-an ballagnak kézen fogva, a végzős diákok egyikét telefonon értük utol. A fogyatékkal élők világát egy iskolai program ismertette meg Agócs Juliannával. A budapesti Városmajori Gimnázium utolsó éves tanulója úgy látja: „a mai elidegenedő társadalom egyszerűen tudomást sem akar venni a fogyatékkal élőkről, pedig szükségük van a támogatásunkra”. Ezért is tartja a KézenFogva Ballagunk akciót nagyon jó kezdeményezésnek. Nyilatkozónkat sokan faggatták arról, miért áll a kezdeményezés mellé, miért segít olyanokon, akiknek még a nevét sem ismeri. Julianna a kérdésekre kérdéssel válaszolt: „ha lehetőségem van arra, hogy segítsek másoknak, akkor miért ne tegyem meg?” Mint mondta, azért tartja fontosnak az adakozást, mert az ilyen gesztusok mutatják meg igazán, hogy kik vagyunk.

A két intézmény több mint 70 ballagó diákja csatlakozott a kezdeményezéshez, és a jelenlegi állás szerint az adományok összege meghaladja a 400 ezer forintot. A KézenFogva Alapítvány az ajándékozásból befolyt pénzt pedig a fogyatékos fiatalok munkavállalására fordítja.

Munkához segítik a fiatalokat

A továbbtanulás vagy éppen a munkakeresés egy egészséges fiatalnak is kihívás, a fogyatékos fiatalok számára viszont mérhetetlenül nehéz küldetés. Tízből nyolcuknak nem is jut ma munka Magyarországon – árulta el az MNO-nak Váradi. Hozzátette: a KSH 2012-es adatai szerint hazánkban a megváltozott munkaképességűek mindössze 18 százaléka talált munkát. A KézenFogva Alapítvány azért dolgozik, hogy ez ne így legyen. Ebben tud most segíteni minden ballagó diák a szüleiket, rokonaikat, barátaikat megszólítva, velük közösen – emelte ki Váradi Ildikó.

A szervezet a fogyatékkal élőket segíti azzal, hogy munkára felkészítő tréningeket tart – jegyezte meg a szóvivő. Mint mondta, ennek keretén belül a vállalatokhoz is eljutnak, ahol a megváltozott munkaképességű személy a gyakorlatban tanulja meg a megfelelő munkafázisokat. Ugyanakkor az is fontos, hogy nemcsak a munkavállalót, hanem a munkáltatót is felkészítik a fogyatékos emberekkel való együttműködésre – hangsúlyozta Váradi. Az alapítvány szakmai mentorai pedig abban segítik a sérülteket, hogy a munkavállalás első hetében mellettük vannak, betanítják a munkát, majd később fokozatosan felhagynak a felügyelettel, ellenőrzéssel.

A kezdeményezés egyelőre még gyerekcipőben jár, ám a KézenFogva Alapítvány arra törekszik, hogy a projekt országos méretű mozgalommá váljon, hogy a végzős diákok barátai és rokonai a ballagásra szánt plüssmacik és virágcsokrok helyett évről évre pénzadományokkal támogassák a fogyatékkal élőket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »