Fogy a magyar: még az állami gondozott gyerekek is külföldre kerülnek

Fogy a magyar: még az állami gondozott gyerekek is külföldre kerülnek

Egyre több család szeretne Magyarországról örökbe fogadni. Negyedével nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik külföldi családhoz kerültek. A számok azt mutatják, hogy minden harmadik gyerek külföldre kerül. Az ok az, hogy az iskoláskorú gyerekek itthon már szinte senkinek sem kellenek.

A 6 és 10 év közötti gyerekek egynegyedét, 105 gyerek közül nagyjából 27-et adnak örökbe Magyarországon, a többiek külföldre kerülnek. Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke szerint hazánkban kevésbé keresik az iskoláskorú gyerekeket, sokkal inkább csecsemőket szeretnének a leendő szülők örökbe fogadni. Ha egy gyereket sem a saját megyéjében, sem az országban nem kívánja senki családban felnevelni, akkor kiajánlhatják őt külföldre, hiszen minden gyereknek szüksége van családra – mondta.

Megjegyezte, hogy a rendszerben lévő gyerekek többsége nem örökbe fogadható, csak akkor válnak azzá, ha a szüleik lemondanak róluk vagy a bíróság vonja meg a szülői felügyeleti jogot.

Sok gyerek kerül be egészen kis korban a rendszerbe, de többségüket a szüleik még egy darabig – többségében 6-7 éves koráig még – látogatja. Borzasztó dolog egy gyerek számára, amikor a szülő úgy mond le róla, hogy egyszer csak nem látogatja tovább és megszakítják vele a kapcsolatot – magyarázta az elnök.

Mórucz Lajosné szerint komoly társadalmi különbséget jelent, hogy hazánkkal ellentétében külföldön nem csak iskoláskorú gyermekeket, hanem fogyatékossággal élőket is fogadnak örökbe, sőt testvéreket is. Itthon ritka, hogy 3-4 testvért fogadjanak egyszerre örökbe – tette hozzá.

Mivel a gyerekek fokozatosan válnak örökbe adhatóvá, hosszú időt kell a szülőknek várakozni. A Gólyahír Egyesületnél például nagyjából 500-an várakoznak jelenleg is újszülött kisbabára – mondta. A szülők ugyanis attól félnek, hogy egy idősebb gyereknek már problémái, lelki sérülései lehetnek, amit nehezen tudnának kezelni.

A Gólyahír Egyesület elnöke elmondta, hogy már az alkalmassági határozat megszerzéséhez is szükséges pszichológiai vizsgálat, a leendő szülőknél környezettanulmányt készítenek és tanfolyamot végeznek, tehát szűrik őket. Az örökbefogadást követően pedig utánkövetést végeznek, ami azért fontos, mert segítséget nyújt a családok számára. Szakemberhez lehet irányítani azokat a családokat, ahol problémák lehetnek – jegyezte meg. Nem csak Magyarországon, hanem a külföldre örökbe adott gyerekeket is figyelemmel kísérik még egy darabig. A Gólyahír Egyesület például jelentést kap ezekről a gyerekekről is, hogy miként illeszkedtek be az új környezetükbe.

Mórucz Lajosné elmondta, hogy Magyarországról főleg Spanyolországba, Olaszországba és Hollandiába mennek ki gyermekek. Ezen a tendencián csak akkor lehet változtatni, ha a magyar családok elfogadóbbá válnának – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, hogy itthon idősebb gyerekek örökbefogadását követően is jár az édesanyának a gyes, otthon maradhat megkönnyítve a gyermek megismerését és beilleszkedését.

forrás: M1 Ma délelőtt / hirado.hu

The post Fogy a magyar: még az állami gondozott gyerekek is külföldre kerülnek appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »