Foggal-körömmel küzd az amerikai érdekekért Merkel

A Reuters brit hírügynökség azt írja, a német kormánykoalíción belül a szociáldemokrata párti külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier álláspontja jóval békülékenyebb Moszkva felé, mint a kereszténydemokrata kancelláré, Angela Merkelé, aki többször is leszögezte, hogy a szankciók csakis akkor oldhatók fel, ha az ukrán-orosz békeszerződésbe foglaltak teljesen egészében megvalósulnak, nem pedig csak részben.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

Steinmeier ugyanakkor vasárnap úgy fogalmazott, hogy “a mindent vagy semmit” megközelítés, még ha jól hangzik is, nem működik.” Szerinte a fokozatos feloldás Moszkvát magatartása megváltoztatására ösztökélné.

A külügyminiszter egyúttal visszautasította a bírálatokat, melyek szerint ő “a Kreml szószólója”.

“Képesnek kell lennünk közös gondolkodásra, ha megoldást akarunk más nagy konfliktusokra” – fogalmazott Steinmeier a szíriai belháborút említve példaként.

Pénteken az Európai Unió egy évvel meghosszabbította az üzletkötési embargót a Krím-félszigettel, amelyet Oroszország 2014-ben annektált. Az EU emellett várhatóan az idei év végéig meghosszabbítja az Oroszországra kirótt szélesebb gazdasági szankcióit is.

Steinmeier ugyancsak a hét végén egy másik interjúban helytelenítette a NATO-nak azt a döntését, mely szerint még júniusban hadgyakorlatokat tart Kelet-Európában. A német külügyminiszter arra figyelmeztetett hogy ezek a katonai manőverek még feszültebbé tehetik a viszonyt Moszkvával


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »