Fodor Csaba: sokan vártak már erre a félmondatra

Merkel hétfői vallomása nem volt előzmény nélküli, a kérdés csak az, mit jelent majd mindez a gyakorlatban, azaz tartalmában változik-e a német politika, Merkel viszonya bevándorláshoz – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet elemzője a 180 percben.

Nagyon sokan vártak már Merkel hétfői „félmondatára”, amellyel beismert, hogy nem készültek fel eléggé a bevándorlási hullámra, olyan nagy meglepetést azonban nem okozott, hiszen a CDU/CSU koalíció az elmúlt egy-másfél évben folyamatosan veszít az erejéből, míg a nyíltan bevándorlás-ellenes AfD erősödik, a lakosság nagyobb része (mostanra 80 százalék) pedig egyértelműen irányváltást sürget, így a kancellár vallomása semmiképp nem előzmények nélküli, a kérdés az, mit jelent majd mindez a gyakorlatban, azaz tartalmában változik-e a német politika, változik-e Merkel viszonya bevándorláshoz – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet elemzője a 180 percben.

A koalíció kisebbik pártja, a CSU mindenesetre már a menedékkérők létszámának éves felső, 200 ezres korlátjáról beszél, és a felmérések szerint ezt igen sokan is támogatnák. Bár a kancellár ezt az ötletet egyelőre elvetni látszik, a rendszerben mostanra akkora a feszültség, és annyi a fiaskó, hogy ezt érdemes lenne figyelembe vennie – figyelmeztetett Fodor Csaba, aki a Kossuth Rádió reggeli műsorában emlékeztetett arra is: a migráció problémáját a bőrükön érző tartományok és szövetségi kormányzat közti egyre élesebb viszony is ere kellene, hogy sarkallja Merkelt.

Brüsszel eközben pedig továbbra is nyilvánvalóan ragaszkodik a felső határ nélküli kötelező mechanizmus általánossá tételéhez – jelentette ki az elemző. Bár a hétvégén jelentek meg cikkek arról, hogy mindez talán már okafogyottá is vált, hétfőn az Európai Bizottság szóvivője egyértelműen jelezte: a testület, majd az Európai Parlament akár a tagállamokat is megkerülve elfogadhat valamiféle kötelező kvótát. A mostani ismeretek szerint lenne egyrészt egy önkéntes, a migránsokat százezres nagyságrendben szétosztó, másrészt egy felső korlát nélküli, már milliókat érintő kötelező mechanizmus. Ez Németországban például minden települést érintene, ami a közbiztonsági problémák mellett például az ingatlanpiacot is teljesen felforgatná – hívta fel a figyelmet Fodor.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »