Fizetős vécék a szabad strandokon

Egy beterjesztett törvénymódosítás alapján fizetőssé válhatnak a jövőben a természetes fürdővizek menti illemhelyek. A Balaton Szövetség szerint az így keletkező többlet segítséget jelenthetne az önkormányzatoknak, sokan közülük azonban idén még nem vezetnék be a változtatásokat.

Fizetősekké válhatnának az illemhelyek a jövőben a természetes vizek mellett található ingyenes standokon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által beterjesztett törvénymódosítás szükségességét a tárca azzal indokolja, hogy az ilyen módon befolyt pénzt az üzemeltetők a fürdőhellyel kapcsolatos fejlesztések elvégzésére és az ellátás színvonalának további emelésére fordíthatnák.

Lapunk megkereste a Balatoni Szövetséget, hogy megkérdezzük, mi a véleményük a tervezetről és várható hatásairól. Válaszában Balassa Balázs, a szövetség elnöke és egyben Szigliget polgármestere jelezte: a Balaton-parton jelenleg negyven szabad strand működik, számuk azonban évről évre csökken. A szabad strandokat a tulajdonos önkormányzatok üzemeltetik, ez a tevékenység azonban jelentős költségekkel jár. Mivel a strand jellegénél fogva belépőjegyekből bevétel nem keletkezik, az üzemeltetés közben jelentkező kiadásokat más forrásból kell a településnek kigazdálkodni. Válaszában az elnök kitért arra is, hogy a szövetség megkérdezett több szabad strandot üzemeltető önkormányzatot, és nagy részük arról számolt be, az idei nyáron még biztosan nem vezeti be a vécéhasználati díjat. Hozzátette, hogy a tengerparti strandokon is – amelyek jelentős része szabad strandként működik – jellemzően fizetősek az ilyen jellegű szolgáltatások.

A mostani előterjesztés nem érinti a fizetős strandokat, azaz e helyeken továbbra is mindenképpen ingyenesen kell biztosítani majd a mellékhelyiségek igénybevételének lehetőségét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »