Fizetnünk kell, ha nem akarunk menekülteket

Fizetnünk kell, ha nem akarunk menekülteket

Migránsonként 250 ezer euró (nagyjából 78 millió forint) „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában – derül ki az Európai Bizottság által szerdán elfogadott javaslatból.

A brüsszeli testület az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot – írja az MTI.

A bizottság javaslata alapján továbbra is megmaradna az a szabály, hogy a menedékkérőknek ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol elsőként az Európai Unió területére lépnek, de a tervezet bevezetne egy új „méltányossági mechanizmust”. Ez alapján lefektetnék, mikor tekinthető egy tagállam menekültügyi rendszere túlterheltnek, és az adott országokból, ha kérelmük elfogadható, automatikusan másik tagállamba helyeznék át a menedékkérőket.

Aki nem akar befogadni, annak kell fizetnie a hozzájárulást. Mivel a magyar kormány népszavazást is kiírna a kvótáról, valószínűleg ebbe a körbe esünk mi is. Márciusban Martin Schulz EP-elnök arról beszélt, hogy az EU és Törökország menekültügyi megállapodása előirányozza 72 ezer menekült tagországok közötti elosztását. Magyarországnak 1290 migránst kellene befogadnia – ha mindannyiuk befogadását megtagadnánk, az 322,5 millió euróba kerülne.

Ez több mint 100 milliárd forint.

A török vízummentességről is gondolkodnak

Ugyanitt javasolták azt is az MTI szerint, hogy feltételesen eltöröljék a törökökkel szemben alkalmazott schengeni vízumkényszert – jelentette be szerdán Frans Timmermans, a testület első alelnöke. A biztosok kollégiumának szerdai ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az Európai Bizottság azzal a feltétellel tette meg a javaslatát, hogy Ankara a felek közti migrációs megállapodás értelmében sürgősséggel teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét.

Az alelnök elmondta, Törökországnak eddig hatvanhetet sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül. „Az elmúlt hetekben Törökország jelentős haladást ért el. Még mindig van sürgősen elvégzendő munka, de ha a török hatóságok fenntartják az eddigi ütemet, akkor eleget tudnak tenni a feltételeknek” – mondta Timmermans.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »