Fizetett autópályát építenének Ukrajnában

Ez év tavaszának végén az infrastrukturális miniszter, Volodimir Omeljan azt javasolta, hogy építsenek fizetett autópályákat Ukrajnában.

Az új 500 kilométeres, Odessza-Kijev útszakaszon körülbelül 900 hrivnya közlekedési díjat kellene fizetni személyautóként – mondta el az Odessza megyei befektetési és infrastrukturális tervekkel foglalkozó ügynökség vezetője, Volodimir Semajev.

„Fontos megemlíteni, hogy ez egyelőre még csak egy tervezet, konkrét lépéseket még nem tettek ebben az ügyben. A továbbiakban két lehetőség szerint alakulhat a helyzet: vagy díjszabást vezetnek be az autópályán történő közlekedésért, ami nem igazán logikus, mivel rossz állapotban van, vagy pedig újat építenek.” – magyarázta a hivatalnok.

Hozzátette, hogy a közeljövőben a tervezet aligha lesz magvalósítva, mivel egy magánbefektető sem lesz hajlandó olyan útszakaszt megépíteni, ami legfeljebb majd 20 év múlva térül meg.

A kérdéssel minél hamarabb el kell kezdeni foglalkozni. Ma Ukrajna útszakaszai igencsak romos állapotban vannak. A miniszter kijelentette, hogy állami költségvetésből az ország útszakaszainak mindössze 1 százalékát tudják kijavítani, annak ellenére, hogy ebben az évben rekordösszeggel támogatta az ukrán állam a közlekedési szektort. Ahhoz, hogy jöjjenek a befektetők, állandó és az ukrán lakosság biztonságát garantáló törvényekre lenne szükség – írja a Segodnya.ua.

Európában a fizetett útszakaszokon történő közlekedésért bankkártyával fizetnek, a szélvédőn elhelyezett matrica segítségével. Ausztriában az autópályákon történő 10 napi közlekedés az ukrán nemzeti valutára átszámítva körülbelül 250 hrivnyába, Csehországban 363 hrivnyába kerül. Svájc lakosai rögtön 14 napra fizetik ki az autópálya díjat, ami körülbelül 2324 hrivnyának megfelelős svájci frankba kerül. Az Ukrajnával szomszédos Moldovában pedig csak a külföldi és a tranzit rendszámú autók fizetnek autópályadíjat, ami 112 hrivnyának felel meg 7 napra.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: autópálya, Ukrajna, ukrajnai hírek, autós közlekedés, közlekedésForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »