Fizetésünk felét költjük albérletre

Fizetésünk felét költjük albérletre

Míg Nyugat-Európában egy átlagos albérlő a jövedelmének mintegy 25 százalékát fordítja lakhatásra, addig ez Magyarországon akár 50 százalék is lehet – közölte az InfoRádió kérdésére az Otthontérkép vezető elemzője. Ditróy Gergely szerint hazánkban továbbra is megközelíti a 90 százalékot azoknak az aránya, akik saját tulajdonú ingatlanban élnek.

“Azt régóta lehet tudni, hogy Magyarországon, illetve az egykori keleti blokk országaiban jóval magasabb azoknak az aránya, akik nem saját tulajdonú lakásban laknak, mint a nyugat-európai országokban, például Németországban, Ausztriában, Svájcban és az Egyesült Királyságban is – ott 50 százalék környékén van ez a mutató, nálunk 80-nál is több. Romániában jóval 90 százalék fölött vannak azok, akik saját tulajdonú lakásban élnek” – magyarázta Ditróy Gergely.

Az Otthontérkép vezető elemzője hozzátette, ez a mutató azért fontos, mert egy olyan országban, ahol milliószámra élnek emberek különböző minőségű bérlakásokban, a jól átgondolt feltételekkel működő piacnak megvannak a hagyományai is.
Ditróy Gergely arra hívta fel a figyelmet: “az árakat úgy érdemes összehasonlítani, hogy milyen arányban kell az átlagos jövedelmünket lakhatásra fordítani.”

Külföldiek tolják fel az árakat

Jelenleg Magyarországon meglendültek a bérlakásárak, amelynek több oka is van; például az ingatlanok turisztikai típusú felhasználása, valamint az, hogy a fiatalok első körben inkább bérelnek, nem akarnak lakást vásárolni, hitelt felvenni – jegyezte meg az Otthontérkép vezető elemzője.

“Magyarországon jelenleg, a hivatalos átlagfizetésekhez képest, 35-50 százalék között mozog a kétkeresős modell lakhatásra fordított költsége. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy 70-80 négyzetméteres bérelt lakásra a teljes bevételünk majdnem felét rá kell szánni. Nyugat-Európában ez 25 vagy az alatti százalék is lehet” – emelte ki Ditróy Gergely.

Pofátlansággal határos emelkedés a piacon

Az Otthon Centrum első fél évi adatai szerint hihetetlenül brutális árnövekedés küszöbére érkeztünk: országosan 5-20 százalékkal emelkedtek a bérleti díja, a tavalyi év átlagához képest. Ennél nagyobb mértékű, akár 30-40 százalékos a növekedés Budapesten, elsősorban már a külső és olcsóbb pesti kerületekben. A vidéki városok közül Miskolcon és Sopronba jelentősebb a bérletidíj-emelkedés. A legtöbb bérbevett lakás 60-70 négyzetméteres, vagy ennél kisebb volt az idén. Budapesten 140 ezer forintot fizetnek havonta az átlagos méretű lakásokért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »