Fivére végzett a „pakisztáni Kim Kardashiannel”

Fivére végzett a „pakisztáni Kim Kardashiannel”

Fivére végzett Kandil Balocs pakisztáni modellel, aki a gyilkos szerint szégyent hozott családjára a Facebookra kitett szemérmetlen képeivel – közölte a pakisztáni rendőrség vasárnap.

Az énekesnőt, színésznőt és modellt – valódi nevén Fauzia Azimot – szombaton holtan találták családjának Multan városbeli otthonában. Fivére, a vasárnap letartóztatott Vaszim Azim bevallotta: begyógyszerezte, majd megfojtotta testvérét. „Nem bántam meg, amit tettem” – mondta egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

Akram Azhar multani rendőrfőnök közölte, hogy Azimot úgynevezett becsületgyilkosság miatt állítják majd bíróság elé, és halálos ítéletet fognak kérni rá. A gyilkosság nagy felzúdulást keltett a közösségi médiafelületeken.

Vaszim Azim, Kandil Balocs pakisztáni modell fivére bevallotta: begyógyszerezte, majd megfojtotta testvérét Fotó: SS MIRZA / AFP / Europress/AFP

Halálos fenyegetések

Facebook-bejegyzéseiben a 26 éves Balocs arról írt, hogy szeretné megváltoztatni a pakisztáni emberek „hagyományos ortodox beidegződéseit”. A provokatív képei és videói miatt „a pakisztáni Kim Kardashiannek” nevezett lány számtalan halálos fenyegetést és szidalmat kapott, de sok fiatal lánynak inspirációt jelentett a szigorú társadalmi szabályokkal szembeni harcban.

A fitnesztermekben és uszodákban szelfiző Balocs azokkal a képeivel keltette a legnagyobb felzúdulást, amelyeket Mufti Kavi vallási vezetővel együtt készített. A modell azt állította, hogy a muszlim böjti hónap (ramadán) alatt együtt italozott és dohányzott Kavival. A ramadán alatt mindkét tevékenység szigorúan tilos a hívők számára. Balocs egy olyan képet is készített, amelyen Kavi ölében ül. A történtek után Kavit, aki egy befolyásos muszlim tanács tagja volt, felfüggesztették.

Balocsot a végén saját családja is megfenyegette, és „tisztességtelen viselkedésének” befejezését követelte tőle. A modell néhány héttel ezelőtt rendőrségi védelmet kért, de kérelmére nem kapott választ.

Íratlan szabályok

Pakisztánban évente átlagosan csaknem ezer nővel végeznek közeli rokonai amiatt, mert megsértették a házasságra, szerelemre és becsületre vonatkozó, íratlan konzervatív szabályokat. A becsületgyilkosságok elkövetői általában komoly következmények nélkül megússzák tettüket, mert a pakisztáni jogszabályok szerint az áldozat szülei megbocsáthatnak a gyilkosnak, ezeket a bűncselekményeket pedig általában családon belül követik el. Iszlámábád többször megígérte, hogy megváltoztatja a szóban forgó klauzulát, de eddig nem történt semmi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »