Fischer Iván tud üzletet kötni a kormánnyal

Fischer Iván tud üzletet kötni a kormánnyal

A The Guardian brit napilapnak adott interjút a karmester. Szerinte „a kormány érti az értéket”, a főváros viszont nem. A lap ugyanakkor azt írta, hogy a fővárosi önkormányzat lépését – csökkentették a Budapesti Fesztiválzenekar támogatását – büntetésként értelmezték, amiért Fischer kritizálta az ország autoriter és nacionalista kormányát.

A brit lap szerint Magyarország legnagyszerűbb kulturális exportcikke a Budapesti Fesztiválzenekar, a fővárosi önkormányzat lépését pedig „büntetésként értelmezték, amiért Fischer kritizálta a az ország autoriter és nacionalista kormányát”.

– A legtöbb támogatásunkat az államtól kapjuk – ezt már Fischer Iván mondta az interjúban –, és ezekhez nem nyúltak hozzá. Nagyon örülök, hogy a kormány fenntartja ezt a nagyjából 4 millió eurós támogatást. Ők megértik, mekkora érték ez a zenekar Magyarországnak. Érdekes a különbség a kormány és a főváros vezetése között. Az egyik politikus érti az értéket, a másik nem.”

Nemrég 260 millió forintról 60 millióra csökkentette a főváros a zenekar támogatását. A látványos tiltakozó akciók után a külügyminisztérium 60 millió forinttal kipótolta a zenekar költségvetését, noha az a többi magyar együtteshez képest így is kiemelkedő: 1,2 milliárd forintos állami támogatásból gazdálkodnak, nem számítva egyéb bevételeiket.

Fischer szerint a főváros sosem adott magyarázatot a hirtelen támogatáscsökkentésre, amelyre az évad közepén került sor. „Bárki csökkentheti a támogatásokat, joguk van ehhez, de nekünk is jogunk van tiltakozni. Nagy nyilvános tiltakozást szerveztünk, sokan utcára vonultak Budapesten. Fantasztikus szimpátiahullámot éltünk át, és reméljük, a főpolgármester megváltoztatja a véleményét, mert az nem felel meg a magyar kormány politikájának.”

Bár Fischer a cikk szerint nem kedveli az Orbán-kormány „reakciós természetét” és a növekvő antiszemitizmust az országban, mégis úgy érzi, hogy tud velük üzletet kötni. „Ellentétben Schiff András zongoraművésszel – aki esküdözött, hogy nem tér vissza Magyarországra a jelenlegi illiberális légkörben – Fischer Iván belülről dolgozik a változásért” – írta a The Guardian.

„Ez egy olyan ország, ahol lehet érvelni, vitatkozni, felemelni a hangunkat, más véleményen lenni, és én folyton kritizálni fogom azokat a dolgokat, amelyekkel nem értek egyet” – mondta Fischer Iván a lapnak.

A lap azt is megírta, hogy Fischer Iván zsidó ember, és a politikai nézeteit családi élményei befolyásolták. Nagyanyját megölték Auschwitzban, nagyapját halálra verték Buchenwaldban, a szülei a háború alatt Budapesten rejtőzködtek. „Tényleg vissza akarunk térni a nacionalista múltba, amikor nemzetek és vallások fordultak egymás ellen? – kérdezte Fischer a lap szerint. – Ebből áll Európa történelme, és ez az ok, amiért hiszek az európai integrációban, amely által végre a nemzetek családjává válhatunk, és békében élhetünk egymással. Ez mindennél fontosabb – vélte Fischer, aki szerint a zene segíthet beteljesíteni ezt az álmot.

Dacára a magyar illiberális demokrácia kihívásainak és annak, hogy Fischer toleráns volta miatt előnyben részesíti Berlint, ahol gyermekeit neveli, és élvezi a berlini munkáját, mégis úgy érzi, hogy élete hátralevő részében a Budapesti Fesztiválzenekarral fog dolgozni – összegzett a The Guardian cikke.

Fischernek a magyar kormányról adott barátságos értékelését meglepetésként is lehetne tálalni, de nem az: a dirigens az elmúlt néhány évben külföldön adott interjúiban többnyire óvatosan temette a magyar demokráciát. Inkább a nacionalizmus, az antiszemitizmus és a rasszizmus terjedését bírálta általánosságban, mintsem a kormányt.

Hillary Clintonnak írt 2011-es, tavaly nyilvánosságra került levelében nem volt ilyen visszafogott: azt írta a magyarországi látogatást tervező politikusnak, hogy az Orbán-kormány figyelmen kívül hagyja az emberi jogokat és a szólásszabadságot, és Clintonnak közleményben kellene elítélnie a diktatórikus folyamatokat, ha nem akar az autoriter rezsim támogatójának tűnni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »