Fischer Iván és a talányos turné

Fischer Iván és a talányos turné

A szombati Népszabadságban a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván írt egyoldalas cikket, amelyben azon polemizált, a zenekar körüli viharok valójában egy kérdésről szólnak: legyen-e Fesztiválzenekar, vagy ne legyen? A kolumnás mű a „létkérdés” apropójáról, egy májusi történetről azonban hallgatott: a főváros akkor jelentette be, hogy nem 260, hanem 60 millió forinttal támogatja a zenekart. Bár Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, a főváros önkéntes vállalását saját anyagi helyzetére tekintettel szabta szűkebbre, a dirigens tiltakozó zenedélutánt szervezett, és lefújta az együttes több koncertjét.

A balti államokbeli turnéról és a szentpétervári fellépésről végül nem kellett lemondania, mivel a külügyi tárca az amúgy 1,15 milliárd forint közpénzzel megtámogatott zenekar „kultúrdiplomáciai küldetését” további 60 millióval dotálta. Fischer erről is megfeledkezett írásában, csak a Népszabadság nem: két nappal később már arról cikkezett, Szijjártóék orosz politikai nyomásra adtak pénzt a Fesztiválzenekarnak.

Orosz diplomáciai körök lapunknak nyilatkozva megkérdőjelezték a hír hitelességét, s tény, Fischerről nem az orosz politikai kapcsolatok juthatnak elsőként eszünkbe. Inkább olyanok, hogy 2011-ben levelet írt Hillary Clintonnak a diktatórikus Orbán-rezsimről, ajánlva szolgálatait.

Ami felettébb talányos: a világ nagy fesztiváljai fizetni szokták a fellépő művészek honoráriumát, utazását, szállását. Mégis, Fischer a magyar államtól, illetve a fővárostól vár pénzt zenekara külföldi vendégszerepléseire. Ha tényleg „nem fizetős” fesztiválok: ideje elgondolkodni a menedzserváltáson.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »