Firenzében is megbetegedést okozhatott a Brădet-termék

Veseelégtelenséget okozó hemolitikus urémiás szindrómával került az olaszországi Firenze egyik kórházába egy 14 hónapos romániai gyerek, aki a Brădet tejfeldolgozó cég által gyártott sajtot fogyasztott – írta a La Repubblica című lap cikkére hivatkozva a Mediafax.

bradet342A firenzei orvosok szerint a hemolitikus urémiás szindrómát az Escherichia coli-baktérium okozta. Az élelmiszerbiztonsági hatóságok azonnal epidemiológiai vizsgálatokat rendeltek el Firenze környékén, mivel azt gyanítják, hogy Romániából származó tejtermékek okozták a fertőzést.

A firenzei egészségügyi hatóság felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne fogyasszon az S.C. Brădet cég által gyártott termékekből és mihamarabb vigye azokat vissza az üzletbe, ahol vásárolta. Az illető tejtermékek többek között romániai különlegességeket is árusító olaszországi boltokban is kaphatóak.

Az olasz lap szerint a Brădet termékek miatt betegedett meg Romániában 14 kisgyerek. Az olaszországi termelők országos szövetségének igazgatósága (Coldiretti) szerint 2015-ben kétszer annyi romániai sajtot importáltak Olaszországba, mint korábban.

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter egy héttel ezelőtt közölte, hogy több, Argeş megyei, hemolitikus urémiás szindrómával kórházba szállított kisbaba megbetegedését az okozta, hogy Brădet-termékeket fogyasztottak. Később a miniszter azt mondta, hogy nincsen kapcsolat az Argeş megyei babák megbetegedése és a Brădet-termékek fogyasztása között. A Curtea de Argeş-i gyár tulajdonosa bejelentette, hogy cége hírnevét megtépázták, vállalkozása megbukott, és hogy bezárja gyárát. Az egészségügyi minisztérium közölte, megtörténhet, hogy a gyár bezárásával életeket mentenek meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »