Finnugor világkongresszusra utazik Áder

A Finnugor Népek VII. Világkongresszusára utazik Áder János, fel is szólal a finnországi Lahtiban szerdán kezdődő rendezvényen. Útjára elkíséri felesége, Herczegh Anita is.

A köztársasági elnök hivatalos finnországi látogatása során kétoldalú megbeszéléseket folytat Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnökkel és Sauli Väinämö Niinistö finn elnökkel is.

A Finnugor Népek Világkongresszusa intézményét a Szovjetunió felbomlása után, 1992-ben hívták életre. A tanácskozást négyévente rendezik meg, mindig más ország a házigazda. Legutóbb négy éve Siófokon gyűltek össze a finnugor népek képviselői.

A konferencián Magyarország, Észtország, Finnország, Oroszország és mintegy huszonöt finnugor nyelvű nemzetiség vesz részt. A világkongresszus célja a finnugor nyelvrokon népek közötti kapcsolatok erősítése. A fórum a finnugor és a szamojéd népek kormányoktól és politikai pártoktól független képviseleti terepe, mely fontos szereppel bír a kis finnugor népek és nyelvek – vepszék, vótok, izsórok, karéliaiak, komik, marik, manysik, számik (lappok), udmurtok, hantik – fennmaradása szempontjából is.

A hetedik alkalommal megrendezett világkongresszus összefoglaló témája: Finnugor népek – a fenntartható fejlődés felé.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »