Fillon átvette a párt irányítását

Fillon átvette a párt irányítását

Átvette a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak irányítását kedden Francois Fillon, akit két nappal korábban választottak meg a francia jobboldali elnökjelöltjévé.

Fillon egyből átszervezte a Köztársaságiak vezetőségét is.

A jobboldali előválasztást megszervező ellenzéki párt szabályzatában kimondta, hogy a megválasztott államfőjelölt határozhat az új vezetésről.

„Együtt vagyunk”

Francois Fillon úgy döntött: megtartja önmaga számára a pártelnökséget, az előválasztáson Nicolas Sarkozy volt államfőt támogató Laurent Wauquiez eddigi ügyvezető elnököt pedig alelnökének nevezte ki. A párt tényleges irányítását és a jövő évi elnökválasztásra történő felkészítését Fillon az egyik leghívebb politikustársára, Bernard Accoyer-ra, a nemzetgyűlés korábbi elnökére bízta, aki mostantól a párt főtitkára. A jobboldali elnökjelölt egy politikai bizottságot is kinevezett, amelyben az előválasztáson résztvett hét jelölt támogatói kaptak helyet.

Fillon, a profi„Fillon konzervatív. Nagyon is az. Vannak érthető válaszai, konkrét meg­oldásokat kínál. Ráérzett arra, hogy a szakmaiság most már kevés. Érzelmeket is meg kell fogalmazni. Legalább annyira profin, mint azt a Nemzeti Front kizárólag radikális szólamokkal manipuláló jelöltje teszi. Bár magyar szemüvegen keresztül ma már furcsa, a francia jobboldaliak a gazdasági liberalizáció hívei, és nem szívelik a gondoskodó államot, így Fillon programja telitalálat számukra” – a Magyar Nemzet keddi vezércikke.

„Bárkire is szavaztak az előválasztásokon, a szlogenem egyszerű: mostantól együtt vagyunk mind. Én megyek a frontra, és azt kérem, hogy álljanak be mögém” – mondta Francois Fillon a jobboldali képviselők előtt.

Megszorító csomag

Nicolas Sarkozy egykori kormányfőjét (2007-2012) a hét végén nagy meglepetésre a szavazatok két harmadával választották meg államfőjelöltnek a jobboldali választók. A hét jelölt közül Francois Fillon számított a leginkább konzervatív értékrendű politikusnak, a kampányát pedig egy liberális gazdasági megszorító csomagra építette fel.

Jövő májusban – a kormányzásban meggyengült és népszerűtlenné vált baloldal széttagozódása miatt – jó eséllyel a jobboldali jelölt mérkőzhet meg az elnöki címért, mégpedig minden bizonnyal a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel, s jelenleg valamennyi felmérés Fillon győzelmét jósolja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »