Figyelmeztették Putyint a kommunisták, nem tűrik a csalást

Csak a győzelem aránya kérdés Vlagyimir Putyin pártja számára az orosz parlamenti választáson. A kormány szándékosan nem kezdte el a jövő évi költségvetés vitáját, nehogy a rossz gazdasági helyzet befolyásolja az eredményt. Most először a Krím félszigeten élők is szavazhatnak, ami ellen Ukrajnában két napja folyamatosan tüntetnek.

Putyin pártja biztos első lesz, csak a győzelem mértéke kérdés. Szkeptikusok szerint ez csak attól függ, hogy mennyire csalnak. Az orosz állapotokról sokat elmond, hogy a kommunista párt elnöke, Genagyij Zjuganov követelte, hogy Putyin pártja játsszon tisztességesen.

„Beszéltem az elnöki hivatallal az elmúlt napokban, és figyelmeztettem őket, hogy semmiféle csalást nem tolerálunk, mert az csak az ország instabilitásához vezetne, ami nem érdekünk” – mondta a kommunista pártelnök.

A kommunistákon kívül nincs erős ellenzéki párt. Mihail Kaszjanov pártja országos szinten néhány százalékra számíthat, valódi ellenzéki vezér Borisz Nyemcov tavalyi megölése óta nincs.

Megfigyelők szerint Putyin pártja is többet ad a látszatra, mióta a 2011-es parlamenti és a 2012-es elnökválasztás is többhetes tüntetéssorozatba torkollott a csalások miatt. Ezúttal például engedélyezték a tévévitákat is. Igaz, a jövő évi költségvetés előkészítését csak a választás után kezdik, nehogy a kedvezőtlen gazdasági adatok negatívan befolyásolják az eredményt.

„Több mint 400 megfigyelőnk van országszerte. Az első szavazatok leadásától a szavazóurnák felnyitásán át a voksok összesítéséig mindent nyomon követünk, és csak utána mondunk véleményt a folyamatról” – közölte Marietta Tidei, az európai megfigyelők vezetője.

Most először a Krím félszigeten lakók is szavazhatnak, annak ellenére, hogy a terület orosz fennhatóságát a nemzetközi közösség nem ismeri el és papíron a Krím továbbra is Ukrajnához tartozik.

Az orosz agresszió miatt Kijevben már második napja vannak tüntetések az orosz nagykövetség előtt. Az épületet petárdákkal és tűzijátékokkal dobálták meg több alkalommal. Az ukrán külügyminiszter pedig azt mondta, hogy a krími szavazás a nemzetközi jog lábbal tiprása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »