Fideszesként úgy vélte, minden eszköz bevethető

A Fidesznek dolgozott 2007 és 2011 között Tomanovics Gergely, „Greyhound”, aztán elege lett, és bár nem keresett rosszul, kilépett. Most könyvben fejti ki, mi zajlott a háttérben.

A korábbi öt hónap elmaradt munkabérének a rendezését takarták 2010-ben a színlelt szerződések, amelyek kapcsán az Index arról írt, milliókat kaszál Tomanovics Gergely cége. Minderről a Gery Greyhound néven is ismert videós számol be most megjelent könyvében, amely ingyen elérhető az interneten.

A Kubatov-listák működése a gyakorlatban

Tomanovics 2006-ban a Best of Gyurcsány videóval vált ismertté: ebben egyebek között az akkori kormányfő hazugságaira, az ígéretekkel szemben megvalósult dolgokra mutatott rá, és arra, hogy ennek ellenére is vannak, akik hisznek a miniszterelnöknek. Ezután, 2007 és 2011 között a Fidesznek dolgozott, viszont elege lett a botrányokból és abból, amit a háttérben látott, ezért inkább kiszállt. Távozása után közzétett egy oktatófilmet arról, hogyan működnek a Kubatov-listák a gyakorlatban.

Greyhound korábban az Átlátszónak is beszélt a Fidesz-alkalmazottá válásáról, most pedig részletesebben írt az elmúlt évekről Elmúltnyolc(tíz)év – Egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása címmel. A könyvből az Átlátszó szemezgetett.

Úgy hitte, minden eszköz bevethető

Tomanovics vidékről költözött a fővárosba, korábban autómosóban dolgozott, és hobbiból készített videókat. A Best of Gyurcsányt elmondása szerint egynapi poénnak szánta, komolyabb célja nem volt vele. 2007 február utolsó péntekjén aztán ráírtak, hogy márciusban kezdhet is a pártnál, behívták a Képviselői Irodaházba.

A Kubatov-módszerről azt írta: hitt benne, hogy a Fidesz mindent másként és jobban fog csinálni, így a választás megnyeréséért minden eszközt be kell vetni. „Másrészt meg voltam győződve róla – lehetett is olvasni ilyen híreket korábban –, hogy a szocik pontosan ugyanezt csinálják Ron Werber izraeli kampányguru vezetésével, és kár lenne emiatt elbukni a kétharmadhoz segítő néhány mandátumot” – közölte.

2010 májusától októberig aztán állítása szerint semmi pénzt nem kapott, aztán utána is csak kényszervállalkozói szerződést írtak. Az Index akkor arról cikkezett, hogy milliókat kaszál Greyhound cége miniszteri megbízásokkal. „Ezek a színlelt szerződések az elmúlt öt hónap: május–október elmaradt munkabérének rendezését takarták” – állítja most Tomanovics.

„Következmények nélküli ország”

Egyre több intézkedés volt, amelyet ha az MSZP tesz, akkor országos népharag tör ki – írta még 2011 kapcsán, példaként a magánnyugdíjpénztár-ügyet említve. Tomanovics szerint 2011 nyarán leépítés is kezdődött, közös megegyezésre hivatkozva kirúgtak „nagyjából mindenkit” az ő stábjából, majd másnap újra felvették őket a KIM-hez lazán kapcsolódó háttérintézményekhez. Állítása szerint át sem kellett menni oda, ahol papíron dolgoztak ezek után: ő például a Design Terminalhoz került, de csak a 2012 januári kilépésekor járt ott. Állítása szerint nettó 261 ezer forintot keresett, de aztán elege lett a kínos ügyekből, és inkább otthagyta a pártot. Ekkor látta, hogy nála van még a Kubatov-videó, fel is töltötte, miközben eszébe jutott, vajon milyen következménye lesz majd tettének. „A jó hír, hogy semmi, a rossz pedig, hogy semmi: bebizonyosodott, hogy ez egy következmények nélküli ország” – írta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »