Fideszes zsebekben landoltak a Klik-milliók

Három év alatt 221,5 millió forintot költött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ügyvédi megbízási díjakra, 2014-ben a szolnoki fideszes polgármester fia kapta a legnagyobb honoráriumot – értesült a Népszabadság.

Mint a lap megtudta, a kiemelt partnerek között van Fidesz-tag és kormánybarát szervezet tisztségviselője is. Bár van a Kliken belül jogi osztály, ahol mindössze négy jogász dolgozik, ők központi feladatokat látnak el, minden más ügyet kiszerveztek. Az állami iskolák fenntartója 2013-ban 69,5 millió forintot, 2014-ben 118 millió forintot, 2015-ben pedig 34 millió forintot, vagyis összesen 221,5 milliót fordított ügyvédi költségekre. A legnagyobb összegű megbízást a Dr. Szalay Ferenc Ügyvédi Iroda kapta, 19,5 millió forintot. Az irodát Szolnok fideszes polgármesterének, az egykori országgyűlési képviselőnek a fia, Szalay Ferenc vezeti. Arra hivatkozva, hogy nem kapott rá felhatalmazást, Szalay nem árulta el a Népszabadságnak, hogy milyen feladatokat látott el pontosan.

A Kliknek dolgozó irodák között volt tavaly az Őszy Ügyvédi Iroda is. Mint ismeretes, a Direkt36.hu korábbi cikke szerint ezt az irodát bízták meg tavaly a közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. képviseletével. Az iskolák állami fenntartójától kapott tájékoztatás szerint 2014-ben a második összegű megbízási díjat, 5,1 millió forintot a debreceni Mohácsi Ügyvédi Iroda kapta. Mohácsi Ferenc, az iroda vezetője a Népszabadságnak elmondta, majd húsz éve kap megbízásokat a debreceni önkormányzattól, illetve annak intézményeitől.

A pénzosztásból nem maradt ki a Ceglédi 3. Számú Ügyvédi Iroda sem, az ott dolgozó Kovács Ferenc a Népszabadság kérdésére nem tagadta, hogy tagja a Fidesznek. Az irodának 2014-ben négymillió forintot fizettek, 2015-ben pedig legalább egymilliót.

A Klik arról tájékoztatta a lapot, hogy a feladatokra beszerzési eljárás során választották ki az irodákat, a kiválasztásnál a „szolgáltatási ár és tartalom, valamint a szakmai tapasztalat” számított. Arra a kérdésre, hogy mi volt az oka a 2014-es, kiugróan nagy ügyvédi költségeknek – akkor 118 milliót költöttek, majdnem négyszer annyit, mint 2015-ben –, a Klik így reagált: „A 2014. évi magas kiadások egyrészt ahhoz kapcsolódnak, hogy a peres képviselet mellett a jogi tanácsadás peren kívüli jogi képviseletre, mediációra és jogi állásfoglalások készítésére is vonatkozott.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »