Fidesz-közeli vállalkozó fuvarozhat a vizes vb-n

Fidesz-közeli vállalkozó fuvarozhat a vizes vb-n

„Én úgy tudom, ment be ajánlat, a kollégák intézték.” Ezt a választ adta az egri City Car Fleet Kft. ügyvezetője lapunknak arra a kérdésre, hogy ha már meghívták a vizes világbajnokság „gépjárművezetői és kapcsolódó szolgáltatásokra” kiírt közbeszerzésére, miért nem indultak el a tenderen. Nos, a cégvezető rosszul tudta, végül ugyanis a társaság nem adott le ajánlatot. Amikor ezzel szembesítettük, Kovács Erik azt mondta: nem tud válaszolni arra, miért nem indultak, és arra sem, kinek kellett volna intéznie a kollégák közül. Pedig utóbbira sok lehetőség nincs, a vállalatnak ugyanis a cégregiszter szerint egyetlen alkalmazottja van. A lehetőség eldobása pedig teljesen érthetetlen, ha figyelembe vesszük, hogy ezzel az egy megrendeléssel a City Car Fleet Kft. a tavalyi egész éves, bő negyvenmillió forintos bevételénél is többet kereshetett volna.

A sztori viszont akkor válik igazán érdekessé, ha megnézzük azt, hogy az egri vállalkozás kiesését követően ki maradt versenyben, és ki húzta be végül a megbízást. A magasabb árajánlatot adó Mirr-Busz Kft. mindössze annyiban érdekes, hogy nem sofőrszolgálat, alapvetően buszos és VIP autós személyszállítással foglalkoznak. A világbajnokságot szervező Bp2017 Kft. pedig nem elsősorban ezt várta volna el. Bár a kiírásban szerepelt, hogy a nyertes cégnek biztosítania kell három Audi A8-as vagy Audi Q7-es, illetőleg azokkal egyenértékűnek tekinthető gépjárművet, emellett azonban – 20 napig, napi legfeljebb 12 órában – 30 gépjárművezetőre is igényt tartottak volna. Ennyi sofőrje viszont a Mirr-Busz Kft.-nek nincs, úgy tudjuk, saját állományból valamivel több mint a felét tudták volna csak előteremteni.

http://mno.hu/

Mindezek fényében nem meglepő, hogy végül a harmadik pályázó, a Luxury Limousine Service Kft. lett a befutó, amely a Mirr-Busznál jó négymillióval olcsóbb, 51 milliós ajánlattal nyerte el a szűk három hétre szóló megrendelést. A győztes társaság többségi tulajdonosa pedig nem más, mint a kormány kedvenc biztonsági cégét, a Valton-Sec Kft.-t is kézben tartó Varga Lajos. A vállalkozóról a legtöbbet talán az árulja el, amit az Index.hu írt róla egy tavalyi cikkében: a portál szerint állítólag bármikor bárkit felhívhat az Orbán Viktor, Lázár János, Rogán Antal hármasból.

http://mno.hu/

Bár a vizes vb közbeszerzésein – amelyekre szinte kivétel nélkül mindig három céget hívtak meg – korábban is előfordult, hogy az egyik felkért vállalat visszalépett, ez a tender mégis állatorvosi lónak tekinthető. A megbízás ugyanis úgy került egy Fidesz-közeli vállalkozóhoz, hogy az egyik konkurens le sem adott ajánlatot, míg a másiknak nem volt elég erőforrása a feladat ellátásához.

Varga Lajosnak egyébként nem ez volt az első megrendelése a vizes vb szervezőitől. Az már korábban kiderült, az esemény lényegében összes őrzés-védelmi feladatát a Valton kapta: ők láthatják el a Duna Aréna teljes körű vagyonvédelmét, az eseményhez köthető biztonsági szolgáltatásokat, sőt még a Bp2017 Kft.-t is ez a cég őrzi. Mindezt együttesen közel nettó 1,4 milliárd forintért.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »