Fidesz: az EU végre a magyar álláspontra helyezkedett

Az Európai Unió vezetői végre ugyanarra az alapállásra helyezkedtek, amelyet a magyar kormány mindig is képviselt, vagyis hogy az EU külső határait le kell zárni, a schengeni szerződést be kell tartani – értékelte az előző napi EU-Törökország-csúcstalálkozót Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, “mindannyiunk érdeke a törökökkel való jó együttműködés (…), ugyanakkor egy rossz megállapodás nem érdekünk Törökországgal”. Hozzátette, Orbán Viktor magyar miniszterelnök emelt szót Brüsszelben amellett, hogy “ebben a formában nem írható alá a megállapodás Törökországgal”, sok kérdést egyértelműsíteni kell.

Gulyás Gergely szerint a jelenlegi tervezetnek az a veszélye, hogy “az illegális migrációt legális migrációvá változtatná”. Egy illegálisan bevándorló szír állampolgárért egy másik szír legális befogadása korlátok nélkül kifejezetten veszélyes – hangsúlyozta.

A magyar kormány álláspontja változatlan: minden áttelepítést, betelepítést radikálisan ellenez, mert komoly veszélyt jelent Európára nézve, ha bevándorlók tömegei érkeznek ide – mondta Gulyás Gergely, megismételve: “semmilyen, nem önkéntes alapon nyugvó kvótáról, elosztási mechanizmusról nem lehet szó”. A balkáni migrációs útvonalakat le kell zárni, az illegális bevándorlókat vissza kell küldeni – közölte.

A Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese megjegyezte, Magyarországon a kabinet népszavazási kezdeményezése lehetőséget ad arra, hogy a magyar választók döntsenek arról, akarnak-e együtt élni a migráció jelenségével vagy elutasítják azt.

A politikus azt is mondta, hogy “a magyar baloldal a mai napig nem beszél ebben a kérdésben egyértelműen”, és sem a határzárat, sem a katonai, rendőri határvédelmet nem támogatta.

A magyar kormányfő brüsszeli vétójáról szóló MTI-hírt firtató újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta: a hír olyan értelemben megfelel a valóságnak, hogy “a magyar miniszterelnök volt az, aki elsőként azt jelezte, hogy ebben a formában az éjszaka során további tárgyalások után sem írható alá a törökökkel való megállapodás”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »