Fico: hiba, hogy az újabb tagországok nélkül egyeztettek

Hiba volt, hogy az Európai Unió (EU) alapító országai az új tagországok részvétele nélkül tartották meg a brit népszavazás utáni egyeztetésüket – jelentette ki Robert Fico, a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottsága előtt kedden. A szlovák kormányfő a kétnapos brüsszeli EU csúcsra történő elutazása előtt, kormánya álláspontját ismertette a parlamenti bizottság előtt.

Robert Fico az unió alapító országainak külön megtartott egyeztetését bírálva hangsúlyozta: hibát követnek el az unió régi tagországai, ha azt hiszik, hogy csak ők szabhatják meg az unió haladásának irányát, mert ezekben a kérdésekben közös döntésre van szükség.

“Hiba volt, hogy sor került az unió alapítóinak találkozójára, s azon az új országok nélkül egyeztettek. Közösen kell tárgyalnunk” – idézte a Sita slovák hírügynökség a szlovák miniszterelnök kijelentését. Szlovákia átesett már az átalakítási folyamatokon, és tapasztalatainak köszönhetően bizonyos problémákra máshogy tekint – tette hozzá Robert Fico, aki felidézte: országa széleskörű egyeztetésre tett javaslatot Európa jövőjét illetően.

A szlovák kormányfő a parlamenti bizottság előtt megismételte a múlt csütörtöki brit népszavazás eredményének – a brit EU-tagság feladásának – nyilvánosságra hozatala után kifejtett véleményét, miszerint a britek döntését nem tragédiának, hanem a valóságnak tartja. Hozzátette: az reakció volt az unió “csődhöz közelítő” politikájára.

“El kell fogadni (a brit döntést). Az volt a polgárok válasza az EU politikájára, amely sok kérdésben a csőd felé halad” – szögezte le Robert Fico, megjegyezve: erre az állapotra megoldást kell találni, mert ha elmaradnak a válaszok a kihívásokra, az hozzá fog járulni a válság folytatódásához.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »