Fico ellen szövetkeznek Pozsonyban

Fico ellen szövetkeznek Pozsonyban

Felgyorsultak az események a szombati választást követően Szlovákiában, tegnap már annak volt nagyobb esélye, hogy az eddig ellenzékben lévő pártok koalíciója kerül hatalomra. Közben lemondott az ismét parlamenten kívül maradt Magyar Közösség Pártjának elnöke.

A Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia mögött a második helyen végzett jobboldali liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalom elnöke, Richard Sulík azzal a céllal indítványozott mára találkozót hat párt képviselőivel, hogy egy közösen támogatott új kormány megalakításának esélyeiről tárgyaljanak. Az SaS mellett a populista Egyszerű Emberek, Független Személyiségek (OL’aNO) mozgalom, a korábbi szélsőséges hangnemről mérsékeltre váltott jobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a jobbközép Háló, a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt, illetve a Boris Kollár vállalkozó nevével fémjelzett Család vagyunk elnevezésű csoportosulás vezetőit hívta meg. Az MTI által idézett Sulík tegnap azt mondta, lát esélyt arra, hogy a jobboldali pártok „észszerű kompromisszumot” kössenek az országban uralkodó viszonyok javítása érdekében. A legnagyobb problémát ebben a felállásban az SNS és a Most–Híd éles ellentéte jelenti, ezzel a tisztában van az SaS elnöke is, aki kiemelte: kész a személyes közvetítésre. Andrej Danko SNS-vezér elutasította a tárgyalást a liberálisokkal addig, amíg Sulík nem kap megbízást az államfőtől. A nemzetiek elnöke szerint történelmileg meghaladhatatlan ellentétek vannak pártja és a Most–Híd között.

Bugár pártja nem tárgyal a Smerrel

Bugár Béla hétfőn este jelentette be, pártja nem tárgyal a Smerrel az esetleges kormányalakításról. A Fico-féle párttal való koalíciót az SaS, az OL’aNO és a Háló is kizárta. Az SNS esetében kétesélyes a dolog. Ficónak ugyanakkor legalább két pártra van szüksége a kormányalakításhoz, az újnáci Marian Kotlebával pedig szinte kizárt az együttműködés. A leköszönő miniszterelnök egyébként lekezelően nyilatkozott a jobboldali próbálkozásokról. „Öt percig voltak együtt az urak, és máris összevesztek. Nem tudom, hogy Szlovákia megengedhet-e magának ilyen luxust” – reagált a többi párt hétfői egyeztetéseire a Smer elnöke, aki az előzetes tervek ellenére csak ma kapja meg a kormányalakítási megbízást Andrej Kiska államfőtől.

Közben Berényi József, a harmadszorra is választási kudarcot vallott Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke tegnap bejelentette lemondását. Az MKP vezetősége június 11-re tűzte ki a tisztújítást. Bárdos Gyula – akit Berényi utódjaként emlegetnek – tegnap a Kossuth Rádióban arról beszélt, a szlovákiai magyar szavazók összefogást várnak a kisebbségi pártoktól, ezért egy esetleges előre hozott választáson közös jelöltek állítására törekednének a Most–Híddal. Lapunk úgy tudja, az elkövetkező hetekben éles belső feszültségek kerülhetnek felszínre az MKP-ban. A párton belül sokan alapvető változásokat akarnak a politikusi gárdában és az MKP-hoz közel álló civil szervezetekben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »