Fico: elfogadható az EU–török megállapodás-tervezet

Fico: elfogadható az EU–török megállapodás-tervezet

Elfogadható a migrációs krízis megoldására összeállított EU–török megállapodás-tervezet Szlovákia számára – nyilatkozta Brüsszelben Robert Fico szlovák kormányfő az Európai Tanács ülésének nyitónapján, csütörtökön.

„Persze senki sem tudja, mi lesz a csúcs végeredménye, mert gyakran az utolsó pillanatban változnak a dolgok” – fogalmazott a szlovák kormányfő, Ahmet Davutoglu török kormányfő március 7-én, váratlanul előterjesztett javaslataira utalva.

Robert Fico leszögezte, ha megállapodás születik a szíriai állampolgárok Törökországból az unióba való áttelepítéséről, azt Szlovákia csak úgy tudja elfogadni, ha önkéntes alapon és nem kötelező kvóták alapján történik az elosztás, valamint ha számuk nem emelkedik a már elfogadott 160 ezer fölé. (A kiszivárgott megállapodás-tervezet eleve önkéntes befogadásról beszél.)

Korábban írtunk arról, hogy Orbán Viktor a magyar érdekek megvédését hangsúlyozta a brüsszeli csúcs előtt. Van esély az önkéntes alapú kvótarendszer elérésére – mondta el a magyar miniszterelnök az uniós vezetők találkozója előtt a köztévének.

Bukarest is hasonló álláspontot képvisel. Klaus Iohannis román államfő azt hangoztatta, hogy Románia támogatja az Európai Unió és Törökország együttműködésének erősítését, de a menedékkérők átvételét csak az uniós jog betartásával és kizárólag önkéntes alapon tartja elfogadhatónak.

Korábban Ankara pénzügyi támogatást kért

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás keretében a legutóbbi, március elején tartott csúcsértekezleten Ankara további pénzügyi támogatást kért az uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását a vele folytatott csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

A törökök ezért cserébe visszafogadnák a megállapodás hatályba lépése után az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A kiszivárgott tervezet ez utóbbi kapcsán 72 ezer szír befogadását említi.

Davutoglu reménykedik a pozitív eredményekben

Ahmet Davutoglu az ankarai repülőtéren tudósítóknak nyilatkozva azt mondta, hogy lát némi nehézséget az Európai Uniónál a migránsokról március 7-én tett török javaslatok elfogadásában, de reménykedik a pénteki tárgyalások pozitív eredményében.

„Ezt megvitattuk telefonon Angela Merkel német kancellárral a múlt héten, és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, amikor Ankarában járt” – mondta.

„Nem fogadunk el semmi olyan javaslatot, amely Törökországot a migránsok szabadtéri börtönévé változtatja. Ezt mindenkinek tudnia kell. Reméljük, hogy a végeredmény jó lesz Törökország, az Európai Unió és a migránsok számára is” – jelentette ki.

Schulz: Partneri, nem függőségi viszony

A menekültügyi megállapodást nem szabad összekapcsolni a Törökországgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalásokkal – erre már Martin Schulz az Európai Parlament elnöke figyelmeztetett az EU-csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatóján. A parlamenti elnök hangsúlyozta: partneri, nem pedig függőségi viszonyra van szüksége Európának Törökországgal.

Elmondta: az uniós parlament igyekezett minden részletet megtudni arról a mechanizmusról, amely szerint Ankara visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, az EU pedig minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe egy szíriai menekültet fogadna be közvetlenül Törökországból.

Emellett arra voltak kíváncsiak a parlamenti képviselők, hogy vajon az ország minden feltételnek megfelel-e ahhoz, hogy „biztonságos harmadik országnak” nyilvánítsák – mondta Martin Schulz.

Aláhúzta: bármilyen megállapodás jön is létre Törökországgal, annak semmilyen formában sem szabad felülírnia, vagy helyettesítenie az unió migrációs és menekültügyi politikáját.

Schulz a meglévő szabályok felülvizsgálatát és a közös európai határ- és parti őrség létrehozásának felgyorsítását sürgette, amely biztosítaná a schengeni határok őrzését.

A görög állapotokra hivatkozva a parlamenti elnök arra szólította fel a tagállamok vezetőit, hogy gyorsítsák fel a menekültek áttelepítését a földközi-tengeri országból, hogy azáltal is segítsenek a macedón határ környékén kritikussá váló helyzeten.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »