Fico, Danko és a Most-Híd az átváltozások forgatagában

Fico, Danko és a Most-Híd az átváltozások forgatagában

Amikor Robert Fico felébredt július 1-jén reggel, érezte, hogy az uniós együttműködés heves védelmezőjévé változott. Ez nem igazán lepte meg őt, bizonyos erre utaló jeleket már március elején észrevett magán, mikor hirtelen elment a kedve attól, hogy menekültektől védje az országot és a kvóták elleni harcnak sem látta annyira értelmét, mint korábban.

 

Ezzel nem volt egyedül. Valami hasonló történt Andrej Dankoval is, aki öt nappal később azt vette észre, hogy a parlament tulajdonosává változott. Korábban ő is azt tapasztalta, hogy az államközpontú és békülékeny álláspontja, aminek hivatali idejét jellemeznie kellett volna, jelentősen meggyengült az arrogancia és az önkényjellegű tendenciák javára.

 

A változás elérte a Most-Híd koalíciós képviselőit is, akik Dankonak megint segítettek. Egyikük, aki nemrég még úgy nyilatkozott a smeres obstrukciókról, hogy azok az arrogancia legmagasabb fokát képviselik, ma már egyetért a parlamenti ülés két hónapra történő elnapolásával. Egy másik, aki a fasiszták elfogadhatatlanságáról beszélt a parlamenti bizottságokban, ma arra szólítja fel az ellenzéket, hogy ha valamit akar, egyezzen ki a fasisztákkal.

 

(…) Igencsak kár, hogy a többéves gyakorlat sablonjaiba is beleillik az, mikor a miniszterelnök külföldön (vagy a külföldi újságírók előtt) mást mond, mint itthon, és amit itthon mond, azon a külügyminisztere a külföld előtt csiszol. Megszoktuk már rég. Danko átváltozása – feltéve, hogy ez nem csak a már meglévő tulajdonságok felerősödése – sokkal rosszabb. Vagy a vakációról van szó, vagy a Robert Kaliňák és Robert Fico legnagyobb védelmezőjét ábrázoló sárga trikó teszi, de az ülés szeptemberre történő halasztása példátlan volt. De megszokjuk.

 

De hogy hogyan szokjunk hozzá a Most-Híd képviselőinek átváltozásához, azt nem lehet tudni. Bizonyára a koalíciós szerződés és a felelős erkölcsösség tiltja a kellemetlen dolgokban való részvételt, és persze a túlóra is, amit ugyan a Smer javára elviseltek, de most kezd elviselhetetlen lenni.

 

Egy dolog nem látni más lehetőséget, mint a Smerrel kormányt alakítani, más dolog valaminek az önkéntes védelme, amit már egyes smeresek is kifogásolnak, illetve megint más egy olyan ember támogatása, aki hivatalában még Pavol Paškán is túltesz.

 

DennikN.sk, Tomáš Gális: Fico, Danko a Most vo víre zmien

Nyitókép: karikatura.net


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »