Fiatalkorúnak engedélyezték az önkéntest halált

Fiatalkorúnak engedélyezték az önkéntest halált

Belgiumban első alkalommal engedélyezték fiatalkorúnak az önkéntest halált. Belgium a Föld egyetlen országa, ahol korhatár nélkül engedélyezik ítélőképességük birtokában lévő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek eutanáziáját.

„Nem lehet összehasonlítani egy egészséges serdülőt egy olyan fiatallal, akinek szemei előtt ott van a halál. Már 14-15 évesek tudatában vannak helyzetüknek, ezért szerintem nagyon fontos, hogy a társadalom megadja számukra a választás lehetőségét saját helyzetük kezelésére nézve” – jelentette ki a flamand parlament szenátora, Jean-Jacques De Gucht.

Az Eutanázia még felnőttek esetében is kizárólag kilátástalan egészségi állapot és rövid távon várható halál, illetve állandósult és elviselhetetlen fizikai fájdalom esetén jöhet számításba. Az eljárás jogi szabályozásába többszöri biztosítékot építettek, kizárva a visszaéléseket. A gyermekek kérésének teljesítésére egy orvoscsoport, egy pszichiáter és egy pszichológus engedélyére van szükség, de esetükben a szülők belegyezése is kell. A törvény így is mélyen megosztja Belgiumot, a katolikus klérus mellett még a gyermekgyógyászok egy része is a korhatár eltörlése ellen van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »