Festéköntözéssel indítottak az amerikai néger zavargók, aztán téglával dobáltak – Egy rendőr súlyosan megsérült

Két rendőrtisztet kórházba szállítottak, miután a tüntetők téglákkal dobálták meg őket a Missouri amerikai szövetségi állambeli St. Louisban, egyikük sérülése súlyos – írta a körzeti rendőrség a Twitteren helyi idő szerint pénteken. A néger zavargók előtte a polgármester házát támadták meg.

St. Louisban azért vonultak utcára több százan, mert a bíróság felmentett egy fekete fiatalt agyonlövő volt rendőrt. A tüntetők becsengettek Lyda Krewson demokrata polgármesterhez, majd betörték házának egyik ablakát, és vörös festéket öntöttek az épületre. A rendőrség könnygázzal próbálta meg feloszlatni a tiltakozókat, akik üvegekkel és kövekkel dobálták meg őket. A hatóságok tizenhárom embert állítottak elő.

A bíróság pénteken felmentette a gyilkosság vádja alól Jason Stockley volt rendőrtisztet, aki még 2011-ben egy rendőri intézkedés során agyonlőtte a 24 esztendős Anthony Lamar Smith-t. A 36 éves rendőr fehér bőrű, áldozata néger volt. Stockley ügyvédje azzal érvelt, hogy védence önvédelemből cselekedett.

A helyi néger közösség vezetői hitetlenkedve fogadták a bírói döntést. „Szomorú vagyok és sebzett” – mondta egy interjúban a szintén néger Clinton Stancil tiszteletes, aki szerint mindazonáltal „erre a döntésre számítani is lehetett”. A tiszteletes hangsúlyozta, hogy „Ferguson óta semmi előrelépés nem történt, a rendőrök változatlanul büntetlenül gyilkolhatnak”.

A szintén Missouriban lévő Ferguson városában 2014 augusztusában a szintén néger Michael Brown bűnözőt lőtte agyon egy fehér rendőr, Darren Wilson. A rendőr ellen vádat sem emeltek, mire a városban véres összecsapásokba torkolló tüntetések kezdődtek, és az Egyesült Államok több nagyvárosán tüntetéshullám söpört végig.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »