Fertőtlenítőszer-botrány – Vizsgálatok és leállított eljárás

Fertőtlenítőszer-botrány – Vizsgálatok és leállított eljárás

Két helyszínen, a marosvásárhelyi és a craiovai megyei sürgősségi kórházban is vizsgálatot indított a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete hétfőn a fertőtlenítőszer-botrány újabb epizódjaként. Az ellenőrök a Hexi Pharma vállalattal kötött szerződésekre kíváncsiak. Emellett szintén tegnap a vállalat visszavonta a csődeljárási kérelmét a bukaresti törvényszéken, miután a főügyészség kérésére az ötödik kerületi bíróság megtiltotta annak beindítását.

A miniszterelnöki hivatal ellenőrző testületének emberei egyebek mellett azt vizsgálják, milyen körülmények között kötötték meg a két egészségügyi intézmény és a vállalat között a fertőtlenítőszerek biztosítására vonatkozó szerződéseket. Mint ismeretes, a Hexi Pharma által szállított termékek egy részéről kiderült, hogy ezerszeresen hígítottak voltak, és több, a vállalattal szerződéses viszonyban álló kórházban rendszeresen használták is. Az ellenőrző testület múlt héten a bukaresti kórházakban kezdte el a vizsgálatokat.

A Hexi Pharma a botrány kirobbanását követően bíróságon kezdeményezte a fizetésképtelenség jóváhagyását, de a 2. kerületi ítélőszék – a főügyészség kérésének nyomán – nem engedélyezte az eljárás elkezdését. A cég állítólag 23,5 millió lejjel tartozik több hitelezőnek is, amit nem képesek törleszteni, mivel minden termékük további forgalmazását leállítják, amint a vállalat termelőegységeit is.

A végzés megtiltja a vállalat vagyonának, tartalékai­nak elidegenítését. A főügyészség arra alapozta kérését, hogy pénteken bűnvádi eljárást rendeltek el a Hexi Pharma ellen a székhelyén végzett rendőrségi házkutatást követően. Az eljárás a betegségek gyógyításának ellehetetlenítése és termékhamisítás miatt indult.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »