Fertőtlenítőbotrány: Cioloş szóra bírná az orvosokat

Eddig nem érkezett panasz az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályhoz (DNA) a kórházi fertőtlenítőszerek, illetve az ezek hígításával vádolt Hexi Pharma cég ügyében – közölte kedden a Mediafax hírügynökség jelentése szerint Laura Codruţa Kövesi főügyész, az intézmény vezetője.

doki_b

Elmondta, az ügyben indított eljárásról a legfőbb ügyésszel is tárgyalt, és abban állapodtak meg, hogy amint felmerül a korrupciógyanú, értesítik a DNA-t. Kövesi elmondta, hogy az általa irányított intézmény az elmúlt években valamennyi jelentésében felhívta a figyelmet az egészségügyi rendszerben uralkodó korrupcióra, és több közbeszerzési eljárást is vizsgáltak. Többek között a megyei önkormányzatok által lebonyolított, az általuk fenntartott kórházakat érintő beszerzésekről van szó, de olyan ügy is volt, melyben egészségügyi államtitkár volt az érintett, sorolta.

Dacian Cioloş kormányfő kedden úgy nyilatkozott, hogy a következő egészségügyi miniszternek be kell tömnie a fekete lyukakat, és meg kell szüntetnie a veszteséges forrásfelhasználást. Kifejtette, hogy az új tárcavezető – akit napokon belül kinevez – feladata lesz az is, hogy átláthatóvá tegye a rendszer működését, és jogszabály-módosításokat kezdeményezzen.

A Mediafax szerint a miniszterelnök arról is beszámolt, hogy arra kérte az egészségügyi államtitkárokat, péntekig készítsék el a fertőtlenítőszerek használatára vonatkozó miniszteri rendeletet, mivel ki szeretné egészíteni a törvényi keretet. A News.ro kormányforrásokra hivatkozva lehetséges egészségügyi miniszterjelöltként Leonard Azamfireit, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorát említette, aki a Maros megyei sürgősségi kórház altatóorvosa. A MOGYE rektoraként magyarellenes intézkedéseiről vált ismertté, többek között arról, hogy meghiúsította a magyar tagozat létrehozását.

Az egészségügyben tapasztalható krízishelyzet megoldásairól beszélve Dacian Cioloş kormányfő kedden cáfolta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) azon állítását, miszerint korábban informálták volna a kormányfői hivatalt a kórházi fertőzésekről és a fertőtlenítés hiányosságairól. Mint mondta, nem kapott erre vonatkozó információkat a hírszolgálattól, és néhány napja beszélt is erről Eduard Hellvig SRI-igazgatóval, aki egy átfogó szintézist ígért a témában.

A kormányfő Patriciu Achimaş-Cadariu lemondott egészségügyi miniszter kijelentésére is reagált, miszerint érdekcsoportok vannak az egészségügyben. Elmondta, a volt tárcavezető neki nem beszélt erről, és elvárná, hogy hozza nyilvánosságra azt, amit tud. Hozzátette, szerinte ezt minden orvosnak, az egészségügyi rendszer valamenynyi alkalmazottjának meg kellene tennie, hiszen ezáltal lehetne viszszanyerni a páciensek bizalmát.

A kórházi fertőtlenítőszerek ügyében hivatalból indított eljárás kapcsán a főügyészség kedden délután kihallgatta Dan Codreát, a Hexi Pharma cég tulajdonosát, az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a vállalkozó, akit a romániai kórházaknak feláron eladott fertőtlenítőszerek hígításával vádolnak, nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »