Ferge: Már nem jóléti, hanem a munkavégzés állama vagyunk

Ferge: Már nem jóléti, hanem a munkavégzés állama vagyunk

A családi adókedvezményeknek az a szépséghibájuk, hogy a szegényekhez nem vagy csak alig jutnak el – mondta Ferge Zsuzsa a Magyar Tudományos Akadémia egy könyvbemutatóján.

A Széchenyi-díjas szociológus az idén elhunyt brit közgazdász, Sir Anthony Atkinson magyarra fordított, Egyenlőtlenség című műve kapcsán kijelentette: már nem jóléti, hanem a munkavégzés állama vagyunk, és lassan megszűnnek az univerzális ellátások. Ferge Zsuzsa úgy látja, az állam szembemegy azokkal a javaslatokkal, amelyeket a neves brit közgazdász tett az egyenlőtlenség felszámolása érdekében.

„Azt is tudjuk mennyire perverz az elosztás, azt is tudjuk hogy mi a szegény- és cigányellenesség. […] A munkásokkal és munkavállalókkal szemben nyíltan ki van mondva, hogy a tőkéseket kell támogatni. Tegnapelőtt mondódott ki, hogy a munkáltató igényeihez kell igazítani a szakképzés tartalmát is, és azért kell olyan egyszerűnek lennie, mert az kell a munkáltatóknak. És az sem fordult meg a fejében, hogy ösztönzés helyett büntessenek, és a büntetőállam legyen erős az ösztönző helyett” – fogalmazott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »