Férfinak nézték a német minisztert Iránban

Lemondásra szólították kedden Masoumeh Ebtekar iráni alelnököt, mivel az iráni közszolgálati televízió adásában vetített felvételek alapján megvádolták, hogy egy ismeretlen férfival fogott kezet – ez pedig főbenjáró bűn a szélsőséges iszlám ideológiáját követő országban.

Múlt héten Berlinben gyűltek össze a legfőbb iráni és német környezetvédelmi hivatalnokok egy közös “akcióterv” aláírására. Egy ilyen terv általában nem szokott hírverést kelteni, de egy “tiltott kézfogás” alaposan megbolygatta az átlagosnak induló ülést.

Iránban az állami televízió is mutatta a környezetvédelmi egyezmény aláírását,  de a felvételek azt sugallták, hogy az alelnök tiltott kézfogásban vett részt – egy számára idegen férfival. Az egész ország megbotránkozott a jelenet láttán, de mint kiderült, hiába fenyegetőztek: a felvételen az alelnök egy rövid hajú nő kezét szorította meg, aki mellesleg nem más, mint Németország környezetvédelmi minisztere.

Barbara Hendricks megjelenése valóban megtévesztőleg hatott az iszlám öltözékhez szokott  iráni tévénézőkre: a német miniszter öltönyt viselt, frizurája rövid volt, megjelenésének középpontjában nem a nőiesség állt.

Miután rájöttek, mekkorát hibáztak, gúnyolódni kezdtek a miniszteren, és azzal csúfolták, hogy lehet, hogy nő, de igazából úgy néz ki, mint egy férfi.

Ebtekar és a nagykövetséget lerohanó diákok

Hendrickset nem csak a tervezet aláírása után érte kritika. Már kiutazása előtt megvádolták, hogy köztudottan terroristákat támogató politikussal találkozik.

Ebtekar valóban megosztó személyiség nemzetközi viszonylatban: akkor írta be magát az iráni történelembe, mikor azoknak az iráni diákoknak a szóvivője lett, akik ’79-ben lerohantak egy amerikai nagykövetséget és 52 diplomatát ejtettek túszul. Sokan azzal vádolják a mostani alelnököt, hogy nő létére nem akar változtatni Irán politikáján és nemzetközi kapcsolatrendszerén.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »