Ferenc pápa üzenete az egyház társadalmi tanításával foglalkozó veronai fesztivál résztvevőinek

Ferenc pápa üzenete az egyház társadalmi tanításával foglalkozó veronai fesztivál résztvevőinek

Verona ad otthont november 24-e és 27-e között a rendezvénynek, amelyet hatodik alkalommal tartanak meg, ezúttal a következő címmel: „Az emberek között lenni”. Ferenc pápa videoüzenetet küldött a fesztiválra, amelyben arra szólít, hogy álljunk felebarátunk mellé.

Az együttlét, a másik ember felvállalása teszi harmonikussá az életet, nem pedig a kirekesztés, a bezárkózás, az elszigeteltség. Amikor a vezetők elszakadnak az emberektől, akiket kormányoznak, hatalmi döntések születnek, melyből kihagyják a népet. Amikor a kormányzó erők fontosabbá válnak magánál a népnél, akkor a társadalmi összhang megbomlik. Ennek pedig súlyos következményei vannak az emberekre nézve: nő a szegénység, veszélybe kerül a béke, csak a pénz irányít, és az emberek rosszul érzik magukat. Az emberek között lenni tehát nemcsak az egyének, hanem a társadalom egészének érdeke – hangsúlyozza üzenetében a pápa.

Önmagunknak ártunk a bezárkózással, csak együtt tudjuk építeni a közjót. Az elszigetelődés félelmet és bizalmatlanságot szül, és megakadályoz minket abban, hogy élvezzük a testvériséget. A bezárkózás és a másik visszautasítása ártalmas, ehelyett a találkozás kultúráját kell követni. Amikor gondját viseljük a másiknak, legyen az beteg, idős ember, bevándorló vagy szegény, munkanélküli, akkor kevésbé bonyolítjuk az életünket, mintha csak önmagunkra koncentrálnánk. Az emberek között lenni azt is jelenti, hogy elébe megyünk a találkozásnak, hagyjuk, hogy az emberek nézzenek, hívjanak, megérintsenek minket, tehát részesei legyünk az életüknek. Az emberi kapcsolat erre a kölcsönösségre épül: osztozni a másik életében. Ha ezt megtapasztaljuk, akkor rájövünk, hogy sokkal többet kaphatunk, mint amennyit adunk a másiknak.

Döbbenetes, hogy egyesek milyen méltósággal élik meg az anyagi szükséget, a fájdalmat, a kemény munkát, a megpróbáltatásokat – mondta a pápa. Amikor ezekkel az emberekkel találkozunk, kézzel foghatóvá válik nagyságuk, és megértjük, hogy reménykedhetünk a jövőben. Elhisszük, hogy a jó erősebb a rossznál, mert ott vannak ők. A színek, kultúrák, fajok és vallások pluralitásával szembesülünk, ha az emberek közé megyünk, és tapinthatóvá lesz a különbözőségben rejlő szépség és gazdagság. Csak nagyon erőszakosan lehetne egyhangúvá tenni a sokféle gondolkodásmódot.

Amikor az emberek között vagyunk érezzük, hogy nemcsak a fej, de a szív is ott van, több konkrétum és kevesebb ideológia van jelen. Ahhoz, hogy megoldjuk az emberek gondjait, alulról kell indulni, bepiszkolni a kezünket és meghallgatni az utolsókat. Tekintsünk Máriára, aki a maga alázatával soha nem helyezkedett a dolgok közepébe, de állandóan jelen volt. Őt követve járjuk a félelem és előítéletek nélküli emberiesség útjait – mondta végül Ferenc pápa az egyház társadalmi tanításával foglalkozó veronai fesztivál résztvevőinek küldött videoüzenetében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »